Slovensko prodloužilo zákaz dovozu ukrajinského obilí

zprávy

Slovensko prodloužilo zákaz dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny na dobu neurčitou a rozšiřuje jej na několik dalších produktů.

Slovensko prodloužilo zákaz dovozu ukrajinského obilí
Richard Takáč, slovenský ministr
1. prosince 2023 - 06:20

Podle předchozího rozhodnutí slovenské vlády se zákaz dovozu na Slovensko vztahuje na čtyři produkty: pšenici, kukuřici, řepku a slunečnici. Současné rozhodnutí rozšiřuje zákaz dovozu na další zemědělské produkty, včetně ječmene, pšeničné mouky, medu, sladu, sójových bobů, cukru a vedlejších produktů rostlinného oleje.

Šéf slovenského ministerstva zemědělství Richard Takáč , který návrh rozšíření představil, zdůvodnil tento krok tím, že nekontrolovaný příliv ukrajinských zemědělských produktů znemožňuje ziskovost slovenských zemědělských výrobců, jejichž dovoz ukrajinských produktů již způsobil škody v r. částku 110 milionů EUR.

„Země sousedící s Ukrajinou trpí vážnými finančními ztrátami a dalšími problémy kvůli dovozu ukrajinských zemědělských produktů. Škody, které jim způsobil dovoz ukrajinského obilí, zemědělci loni vyčíslili na 110 milionů eur. Kompenzace vyplacená Evropskou komisí Slovensku činila 5 milionů eur,“  upřesnil Takáč slovenské veřejnoprávní tiskové agentuře TASR.


Uvedl, že slovenská vláda vyvine tlak na Evropskou komisi, aby zajistila, že EU na evropské úrovni najde řešení problémů vznikajících v souvislosti s dovozem zemědělských produktů z Ukrajiny. Poznamenal, že ačkoli ukrajinské zemědělské produkty byly původně přepravovány pouze v tranzitu přes území Evropské unie, praxe ukazuje, že 80 % příslušných produktů zůstává na území Unie.

V září 2023 se Slovensko rozhodlo zachovat zákaz dovozu ukrajinského obilí na národní úrovni, stejně jako Maďarsko a Polsko, poté, co Evropská komise neprodloužila celoevropské zákazové opatření, jehož platnost vypršela 15. září.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif