Šokující odhalení! BBC popisuje válečné zločiny Izraele

zprávy

Podle zprávy BBC spadají videa, která jsou nahrávána izraelskými vojáky a sdílená na YouTube a TikTok, do kategorie válečných zločinů.

Šokující odhalení! BBC popisuje válečné zločiny Izraele
Izrael - váleční zajatci
14. února 2024 - 07:03

Způsob, jakým jsou Palestinci se svázanýma rukama a svlečeným oblečením vyslýcháni, představuje porušení mezinárodního práva.

Izraelští vojáci, kteří sdíleli videa zadržených osob s pouty na rukou a zavázanýma očima na internetu, mohou být v rozporu s mezinárodním právem. Právníci, s nimiž mluvila BBC, uvádějí, že podle válečného práva je zakázáno ponižovat nebo veřejně vystavovat zadržené osoby. Ověřovací služba BBC a BBC Verify, od listopadu sledovala stovky hodin videí sdílených izraelskými vojáky a identifikovala osm zadržených osob. Izraelská armáda uvedla, že smlouva vojáka, který natočil jedno z videí, byla ukončena, protože taková videa neodrážejí hodnoty armády. Na další otázky neodpověděla.

Dr. Mark Ellis, senior poradce Mezinárodního trestního soudního dvora OSN, uvedl, že videa mohou představovat porušení mezinárodních pravidel pro válečné zajatce. Článek 31 Třetí Ženevské konvence stanoví, že váleční zajatci musí být chráněni před násilím, hrozbami, ponižováním nebo zvědavostí veřejnosti. Osm identifikovaných videí bylo natočeno izraelskými vojáky na veřejných místech a bylo sdíleno online pro veřejnost, píše zpravodajský server Haber7.com

Právníci uvádějí, že chování izraelských vojáků na videích by mohlo být klasifikováno jako špatné zacházení.
Vojáci na videích jsou aktivní vojáci, kteří necítí potřebu skrývat svou identitu. Jedním z těchto vojáků je Yossi Gamzoo Letova. Od začátku prosince nahrál na svůj YouTube účet množství videí. Na videích je také vidět jednotka, ke které patří. Ve videu sdíleném 24. prosince 2023 je zobrazen výslech Palestince se svázanýma rukampa, svlečeným a s krvácením z rány na ruce.

Díky logu školy na videu jsme zjistili, že se jedná o budovu Gaza College v severní části Gazy. V další části videa je vidět, jak zadržený Palestinec chodí bos po ulici. Izraelská armáda k tomuto videu uvedla, že bylo natočeno během výslechu, a že zadržený Palestinec nebyl zraněn. Dále armáda sdělila, že smlouva s vojákem, který video zveřejnil, byla ukončena.



Odstraněná videa
V dalším videu, které Letova sdílel, je vidět, jak stovky zadržených Palestinců jsou přivedeny do stadionu.
Bylo zjištěno, že se jedná o Yarmouk Stadion v Gaze. Ve videu je vidět, že většina zadržených osob byla svlečena do spodního prádla. Některým byly zavázány oči a byli nuceni klečet na zemi.Na stadionu byla také viděna skupina lidí, včetně tří žen, klečících na zemi, nad nimiž byla vyvěšena izraelská vlajka. Do záběru několikrát vstoupil izraelský voják, který si byl vědom, že je natáčen. Z odznaků na jeho uniformě bylo zřejmé, že se jedná o podplukovníka nebo velitele praporu. Tyto dvě videa z Letovova YouTube účtu byla odstraněna krátce po tom, co BBC kontaktovala izraelskou armádu.

Videa na TikToku
Na TikToku byla nahrána dvě videa jiným izraelským vojákem, která zobrazují zadržené Palestince s páskou na očích. Na videích jsou vidět izraelští vojáci vyzbrojení zbraněmi, kteří si po boku těchto osob dělají selfie.
V pozadí videa sdíleného 14. prosince hraje hebrejská rapová píseň. Bylo zjištěno, že izraelský voják, který na videu pózuje s palcem nahoru, se jmenuje Ilya Blank. V dalším jeho videu je vidět muž s páskou na očích ležící na zemi, obklopen lidmi, kteří jsou patrně izraelští vojáci.

Bylo zjištěno, že některé fotografie použité ve videích byly pořízeny na severu Gazy. Po kontaktování izraelské armády a TikToku byla videa odstraněna.

Právní aspekty
Poradce OSN, Dr. Mark Ellis, zdůrazňuje, že váleční zajatci by neměli být ponižováni, zesměšňováni ani předmětem zvědavosti veřejnosti:

"Vést lidi v jejich spodním prádle a točit to na video je zcela jistě porušením těchto pravidel. Současná pravidla neumožňují nic z toho, co bylo uděláno."

Psali jsme:

Profesor Asa Kasher, který pomáhal s formulací etických pravidel izraelské armády, uvádí, že tyto obrazy jsou v rozporu s pravidly izraelské armády. Kasher uvedl, že oděvy mohou být na krátkou dobu odstraněny pro kontrolu, zda osoba nenese zbraň, ale není žádný důvod, proč by takové momenty měly být zaznamenávány a sdíleny s veřejností:

"Byli zesměšňováni tím, že byli ponecháni polonazí."

Právník pro lidská práva, Michael Mansfield, také uvedl, že tyto videa by měla být přezkoumána soudem OSN: "Existují velmi striktní pravidla o tom, jak by mělo být zacházeno se zajatci během konfliktů. Je nutné k nim projevit respekt."

TikTok, po zaslání šesti videí, uvedl, že porušují pravidla platformy a zdůraznil, že nemá tolerance pro obsah, který "dehonestuje oběti vážných tragédií". Tato videa byla následně z platformy odstraněna.

Mluvčí YouTube také sdělil, že od 7. října odstranili desetitisíce škodlivých videí, zrušili tisíce účtů a mají týmy, které sledují nahrávaný obsah.

(jk, haber7, screen: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif