Šokující rozhodnutí Bidena pro Izrael

zprávy

Americký prezident Jor Biden bude vetovat návrh zákona republikánů ve Sněmovně reprezentantů o poskytnutí pomoci Izraeli, který zároveň opomíjí financování dalších priorit národní bezpečnosti, oznámil Bílý dům.

Šokující rozhodnutí Bidena pro Izrael
Joe Biden, americký prezident
1. listopadu 2023 - 09:40

Úřad pro řízení a rozpočet Bílého domu zdůraznil, že tento návrh zákona obsahuje zaujatost tím, že podporuje pouze Izrael a nereaguje na současnou situaci, protože opomíjí humanitární pomoc pro obyvatele Gazy a pomoc Ukrajině a spojencům v Indo- Pacifiku, informuje portál Hill.

Bylo oznámeno, že americký prezident bude tento dokument vetovat, pokud bude přijat Kongresem, protože „nepodpora Ukrajiny“ by vyslala „strašlivý signál Rusku a zbytku světa o odhodlání“ amerických úřadů.

„Tento zákon je špatný pro Izrael, pro region Blízkého východu a pro naši vlastní národní bezpečnost,“ uvedl Bílý dům.


V úterním prohlášení Bílého domu se uvádí, že administrativa bude pokračovat ve spolupráci se zákonodárci v Kongresu, aby dosáhla dohody o dodatečné žádosti předložené Bílým domem na začátku tohoto měsíce.

Balíček navržený v pondělí republikány poskytuje Izraeli pomoc ve výši 14,3 miliardy dolarů v boji proti Hamásu, militantní skupině, která kontroluje Gazu a provedla 7. října přeshraniční útoky, při nichž zahynulo asi 1400 Izraelců.


Bílý dům minulý týden požádal o další financování národní bezpečnosti ve výši asi 106 miliard dolarů, které zahrnuje peníze pro Izrael a Ukrajinu, která bojuje proti ruské okupaci, a také prostředky na indicko-pacifický region, humanitární pomoc a bezpečnostní opatření.

(rp,prvnizpravy.cz,thehill,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif