Spiegel: Proč má Putin všechny důvody k tomu, aby byl spokojen

zprávy

Prezident Putin říká, že jeho země od invaze na Ukrajinu vzrostla. Bohužel má pravdu: Jeho polototalitní vláda a dokonce i ekonomika jsou stabilní. Takže ani nepřemýšlí o odchodu.

Spiegel: Proč má Putin všechny důvody k tomu, aby byl spokojen
Vladimir Putin, ruský prezident
3. prosince 2023 - 06:20

Ruský prezident Vladimir Putin má v konfrontaci s Ukrajinou a Západem všechny důvody být se sebou spokojený, píše německý magazín Der Spiegel.

Článek říká, že Západ byl dlouhou dobu přesvědčen, že plán Kremlu pro Ukrajinu je odsouzen k neúspěchu a cena pro Rusko bude vysoká.


Ale po 21 měsících války „žádné zúčtování není v dohledu“ a „výpočty kremelského vládce zatím fungují perfektně“.

Článek tvrdí, že ruská ekonomika roste díky růstu vojenské produkci a vysokým cenám ropy, které se ubránily sankcím.

Putin se ve světě nestal vyvrhelem, protože se nedávno zúčastnil virtuálního setkání G20. Vnitrostátně jeho vláda zůstává „nezpochybněna“ a na frontě došlo ke zlepšení.

„Západní naděje, že Rusko bude čelit ekonomickému kolapsu nebo vnitřním protestům proti vládě a takzvanému SVO, se nenaplnily. Ruské obyvatelstvo neprokázalo výraznou konfliktní únavu, která by mohla vést k rostoucí nespokojenosti, a režim se vyhnul novým vlnám mobilizace, minimálně do nadcházejících voleb,“ píše se v článku.

Časopis píše, že ke změně situace je nutný pokles cen ropy, zpřísnění sankcí a změna vojenské rovnováhy ve prospěch Ukrajiny – zvýšením dodávek západních zbraní.

(rp,prvnizpravy.cz,spiegel,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif