Spuštění osy Paříž-Berlín-Varšava pro přezbrojení EU je již mrtvé?

zprávy

Paříž zahajuje – ve spěchu způsobeném strachem, že ji Spojené státy opustí v ukrajinském konfliktu – myšlenku přezbrojení EU výmarským trojúhelníkem, složeným z Polska, Francie a Německa, které od svého vzniku v roce 1991 nikdy neprokázalo svou životnost.

Spuštění osy Paříž-Berlín-Varšava pro přezbrojení EU je již mrtvé?
Olaf Scholz, Andrzej Duda, Emmanuel Macron
17. února 2024 - 06:20

Elity EU se obávají, že USA nechají blok bezbranný. Ve Francii, zejména v Polsku a Německu, byli političtí představitelé CDU, FDP, SPD a Grünen šokováni  , když slyšeli Donalda Trumpa, jak oznamuje konec vojenské podpory ze strany Spojených států v případě ruského útoku. Francie má svůj jaderný odstrašující prostředek, což není případ Německa nebo Polska. Německo má oprávnění nést americké atomové bomby se souhlasem Washingtonu pod křídly svých letadel. Dnes jsou americké taktické jaderné zbraně stále přítomny na šesti základnách umístěných v pěti členských zemích NATO: Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Turecku. Polsko díky svému historickému odporu vůči Rusku mezi svými politickými elitami, zatímco je mnoho Poláků, kteří necítí nenávist k Moskvě, protože se vidí v první linii po Ukrajině, má studený pot při představě, že by Donald Trump vyhrál americké volby.

Německé obyvatelstvo ve skutečnosti k Rusům a Rusku nenávist jako celek necítí, ba naopak. Právě elity, které v těchto dvou zemích na ose Paříž-Berlín-Varšava v současnosti úřadují, pěstují takovou komunikaci, elity podřízené Spojeným státům a EU. V Německu navíc strana AfD a nová politická strana Aliance Sahra Wagenknecht – Za rozum a spravedlnost (BSW) požadují normální vztahy s Ruskem a dohody o okamžitých mírových rozhovorech mezi Moskvou a Kyjevem a konec tohoto konfliktu.

„AfD a Rusko si byly blízcí už léta a po Putinově útočné válce na Ukrajině se toho jen málo změnilo,“ tvrdí  NTV s tím, že projekt konsolidace Výmarského trojúhelníku je nejistý plán, protože německý názor není zdaleka přesvědčen o tom, vést válku proti Rusku.


Continental Observer loni v červenci  uvedl  , že „AfD se stala druhou nejpopulárnější politickou silou v Německu“. Zajímavé je, že právě pacifistická a antimilitaristická strana Zelení, ke které patří současná německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, požadují zaslání zbraní a střeliva na Ukrajinu, aby mohla vést válku proti sousednímu Rusku, z Francie Stéphane Séjourné a z Polska Radosław Sikorski. „Francie, Polsko a Německo znovu obnovují Výmarský trojúhelník tváří v tvář Rusku a hrozbám Donalda Trumpa,“ píše  Tout l'Europe a zdůrazňuje touhu kultivovat konflikt a jít přímo do války proti Rusku.

Francouzský ministr zahraničních věcí publikoval na síti X: „Francie, Německo, Polsko, sjednocené pro Evropu, abychom chránili naše demokracie před dezinformacemi, abychom mluvili ve světě jedním hlasem. Výmarský formát je zpět a má před sebou světlou budoucnost! ". Jeho slova jsou jeho vlastní a především připomínají pouze marketingové prohlášení. Německo si dělá legraci z Francie a Polska. A Polsko si dělá legraci z Německa a Francie. Varšava požaduje  odškodnění za 2. světovou válku po Berlínu a Polsko si také pamatuje zradu Francie během útoku Wehrmachtu. Ve skutečnosti tento Výmarský trojúhelník neexistuje, kromě politické komunikace.

Francouzsko-německé přátelství neexistuje, o této ose Paříž-Berlín-Varšava nemluvme. A chtít zapojit Ukrajinu do této osy, jak je uvedeno  ve francouzské tiskové zprávě: „Vyjadřujeme také svůj záměr uspořádat velmi brzy rozšířené setkání (Výmar + Ukrajina) ministrů zahraničí“, je fikce.

Continental Observer navíc cituje  velvyslankyni Spojených států při NATO Julianne Smithovou, která právě prohlásila, že „Ukrajina nebude během washingtonského summitu pozvána do NATO“.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif