Srbové postavili v Kosovu barikády, Priština na doporučení USA ustoupila

zprávy

<< AKTUALIZACE >> Po několika hodinách napětí se Priština na žádost USA rozhodla odložit implementaci opatření o osobních dokladech a přeregistraci vozidel na 1. září, ale jak bylo oznámeno, pouze pokud budou odstraněny všechny zátarasy.

Srbové postavili v Kosovu barikády, Priština na doporučení USA ustoupila
Aleksandar Vučić, srbský prezident
1. srpna 2022 - 04:20

V částečně uznané albánské enklávě Kosovo se situace prudce zhoršila. 31.července to oznámilo několik webů (zprávy z nociz 31.7. na 1.8.2022)

Podle očitých svědků se v regionu začalo střílet, kosovské bezpečnostní složky začaly blokovat silnice do Srbska a barikády na silnicích staví i místní Srbové. Sirény houkají ve městech a obcích.

Srbská strana začala blokovat dálnici M-2 v oblasti Zupče. Existují nepotvrzené zprávy o výskytu srbské armády na hranici s Kosovem.

Srbský ministr zahraničí Nikola Selakovič den předtím odsoudil rozhodnutí částečně uznaného Kosova, které od 1. srpna bude považovat dokumenty vydané srbskými úřady na svém území za neplatné. Kosovské úřady podle ministra připravují tam žijícím Srbům „v příštích dnech doslova peklo“.

Již dříve kosovské úřady oznámily, že od 1.srpna dostanou srbští občané, kteří vstoupí na území republiky, dočasný doklad o přechodu hranic a srbské doklady budou považovány za neplatné. Priština uvedla, že toto rozhodnutí je reakcí na kroky Bělehradu, který neuznává certifikáty vydané Kosovem.


Ana Brnabićová, premiérka Srbska, reagovala na prohlášení Aljbina Kurtiho, předsedy vlády Kosova, v němž obvinil srbského prezidenta Aleksandara Vučiće a ředitele Úřadu pro Kosovo a Metohiju Petra Petkoviće z vyvolávání nepokojů.

„Všechno, co dnes vidíme, je výsledkem Kurtiho jednostranných rozhodnutí. Srbsko neudělalo nic pro zahájení této krize, Srbové v Kosovu neudělali absolutně nic, aby způsobili to, co dnes vidíme. To je naopak epilog let špatného zacházení se Srby v Kosovu a Metohiji a nedodržování mezinárodních dohod. Prezident Vučič a Srbsko volají po míru, stabilitě, spojení a spolupráci a Aljbin Kurti je hanbou dnešního Balkánu. Kurti je muž, jehož jedinou politikou je neustálé násilí a neustálé provokace,“ uvedla srbská premiérka.

„Kurti je ten, kdo věci dovedl až sem - zrušením volebního práva pro Srby, zákazem konání voleb na území Kosova a Metohije, nerespektováním Bruselské dohody a otevřeným přiznáním, že Priština Bruselskou dohodu nikdy nedodrží, stejně jako záměrně dezinterpretovat a selektivně vykládat staré dohody,“ uzavřela Brnabićová.

Premiér státu Kosovo Aljbin Kurti chce být novým Zelenským!

Kurti je přesvědčen, že toto je „poslední dobrá chvíle“ k zahájení války za „osvobození Kosova“

Pokud USA, NATO a EU něco urychleně neudělají, válka bude nevyhnutelná, protože Srbsko zcela jistě nebude v klidu přihlížet nové „bouři“.

Uvádí se to v memorandu, které vysoce postavený diplomat poslal dnes večer do Bruselu z Prištiny pod označením „naléhavé“.




Richard Grenell, bývalý zvláštní vyslanec USA pro dialog mezi Bělehradem a Prištinou, reagoval na události v Kosovu a Metohiji.

„Krajně levicový radikální a zkušený fašistický premiér (tzv.) Kosova Aljbin Kurti opět jednostranně učinil krok k odmítnutí srbských poznávacích značek a průkazů totožnosti v (takzvaném) Kosovu. Hloupé, lehkomyslné a zbytečné," napsal Grenell.

Zeptal jsem se také amerického poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana a amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena, „proč neřekli Kurtimu, aby přestal se svým fašistickým chováním“.

Srbská armáda nepřekročila administrativní linii

Ministerstvo obrany dnes večer oznámilo, že srbská armáda nepřekročila administrativní linii a žádným způsobem nevstoupila na území Kosova a Metohije.

Vzhledem k velkému množství dezinformací, které administrativa Prištiny záměrně pouští do éteru a které se šíří prostřednictvím falešných účtů na sociálních sítích a některých webových stránkách, v nichž se uvádí, že došlo k nějakému konfliktu mezi srbskými ozbrojenými silami a tzv. Údajně došlo k kosovské policii, ministerstvo obrany oznamuje, že armáda Srbsko zatím nepřekročilo administrativní linii a žádným způsobem nevstoupilo na území Kosova a Metohije, vyplývá z prohlášení ministerstva obrany doručeného média.

Síly NATO v Kosovu deklarovaly připravenost zasáhnout v případě eskalace na Balkáně

Situace na Balkáně se nadále zhoršuje. Síly NATO v Kosovu (KFOR) deklarovaly svou připravenost zasáhnout, pokud bude ohrožena stabilita severních oblastí částečně uznané republiky.


Rusko vyzývá Prištinu,  Spojené státy a Evropskou unii, které je podporují, aby zastavily provokace a dodržovaly práva Srbů v Kosovu, řekla v neděli mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

„Vyzýváme Prištinu a Spojené státy a Evropskou unii, aby ji podpořily, aby zastavily provokace a dodržovaly práva Srbů v Kosovu," řekla.

Podle Zacharovové je rozhodnutí Prištiny „začít od 1. srpna používat neopodstatněná diskriminační ‚pravidla‘ o povinné změně identifikačních dokladů a poznávací značky aut místních Srbů dalším krokem k vytlačení srbského obyvatelstva z Kosova, k vytlačení institucí Kosovští Srbové, kteří hájí práva etnických Srbů před svévolí radikálů z Prištiny v čele s ‚premiérem‘ Albinem Kurtim.“

„Kosovští vůdci vědí, že Srbové nezůstanou lhostejní, pokud jde o přímý útok na jejich svobodu, a záměrně se snaží situaci vyostřit, aby vyvolali silový scénář. Bělehrad je přirozeně hlavním cílem útoku, protože Západ se ho snaží  ‚neutralizovat‘ pomocí kosovských Albánců,“ řekla.

(rp,prvnizpravy.cz,informer, eadaily,kurir,tass,dnevnik,strana,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif