Strach v očích šéfů států EU: Orbán může dočasně vést Evropskou radu

zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán může dočasně vést Evropskou radu v případě rezignace současného prezidenta Charlese Michela, informoval server Politico.

Strach v očích šéfů států EU: Orbán může dočasně vést Evropskou radu
Viktor Orbán, maďarský premiér
8. ledna 2024 - 02:20

Podle článku by k tomu mohlo dojít, pokud bude Michel zvolen do Evropského parlamentu, kam chce kandidovat, a lídři EU nebudou schopni rychle zvolit nástupce. Orbán v tomto případě jako šéf Maďarska, které se od července ujme předsednictví Evropské rady, může jednat šest měsíců jako šéf Evropské rady. Viktor Orbán by vedl schůzky — zprostředkovatelskou roli, kterou obvykle provádí předseda Evropské rady.

Charles Michel nedávno potvrdil, že bude kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu.

To vytváří tlak na ostatní vedoucí představitele EU, kteří se snaží zabránit Viktoru Orbánovi získat nepatřičný vliv během šestiměsíčního předsednictví Maďarska v Radě, píše Politico.

Dalších 26 vůdců zemí EU, se tomuto scénáři chtějí vyhnout vzhledem k stupňujícímu se napětí mezi nimi a Orbánem, například otázka Unijní podpory Ukrajiny a Porušení právního stát v Maďarsku.


Ukrajinské ministerstvo zahraničí věří, že Evropská unie schválí přidělení 50 miliard eur Ukrajině i bez souhlasu Maďarska.

Je třeba také poznamenat, že Maďarsko může být zbaveno hlasovacích práv v Evropské unii, aby bylo překonání maďarské veto při přidělování pomoci Ukrajině.

(rp,prvnizpravy.cz,politico,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif