Švýcarsko: Summit bez Ruska se nestane skutečnou mírovou konferencí

zprávy

Uvedla to prezidentka Švýcarské konfederace Viola Amherdová v rozhovoru pro švýcarský list Schweiz am Wochenende, který citovala veřejnoprávní stanice Swissinfo.

Švýcarsko: Summit bez Ruska se nestane skutečnou mírovou konferencí
Viola Amherdová, prezidentka Švýcarské konfederace
21. ledna 2024 - 03:20

„Summit by se samozřejmě měl konat v roce 2024. Rusko se pravděpodobně nezúčastní, ale jsme odhodláni vést dialog se všemi ostatními," řekla Amherdová.

Podle jejího názoru se summit bez účasti Ruské federace pravděpodobně nestane skutečnou mírovou konferencí. Prezidentka také naznačila, že Švýcarsko je v kontaktu s Moskvou.


„Během posledních několika dní mi bylo několikrát řečeno, jak je to důležité a jak jsou všichni rádi, že alespoň někdo může s každým mluvit. Máme komunikační kanály a jsou otevřené," řekla Viola Amherdová.

V současné době se přitom neví, na jaké úrovni by se schůzka o Ukrajině mohla uskutečnit: Na úrovni ministrů nebo hlav států.

„Samozřejmě existuje určité riziko, že summit nebudeme schopni zorganizovat,“ dodala švýcarská prezidentka.

Podle jejího názoru, i když se setkání uskuteční, „je nepravděpodobné, že bychom na konci summitu měli očekávat nějaký hotový mírový plán“.

„Ale pokud se nám podaří alespoň zahájit mírový proces, pak už toho dosáhneme hodně," říká Amherdová.

Za klíč k úspěchu jednání o řešení konfliktu mezi Ruskou federací a Ukrajinou považuje účast Jihoafrické republiky, Indie, Brazílie, Saúdské Arábie a Číny.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif