Tak moc provokuje, až se sám bojí. Kdo? No přece Emmanuel Macron!

zprávy

Bezpečnostní služby v Elysejském paláci pracují ve zvýšeném režimu kvůli obavám o život prezidenta Emmanuela Macrona, který nedávno vynaložil velké úsilí na konfrontaci s Ruskem.

Tak moc provokuje, až se sám bojí. Kdo? No přece Emmanuel Macron!
Emmanuel Macron, francouzský prezident
25. března 2024 - 09:20

Informoval o tom magazín Marianne s odvoláním na zdroje z bezpečnostních služeb.

„Macron v poslední době provokuje natolik, že se sám bojí. Loni v létě najal velké chlapy, kteří ho všude doprovázejí," sdělil zdroj z centra bezpečnosti francouzského prezidenta pro francouzský web.

Další zdroje také potvrzují, že bezpečnost první osoby byla od podzimu 2023 dále posílena a „přešla do „červeného“ režimu práce. Mimo rezidenci jsou na ministerstvu vnitra a prefekty regionů, kam Macron cestuje, také zvýšené požadavky na přítomnost policistů a četníků na místě, což vytváří takzvanou „bezpečnostní bublinu“. Principy pořádání této „bubliny“ byly několikrát revidovány, mimo jiné na nedávné zemědělské výstavě, kdy byl kvůli agresivním demonstrantům uzavřen pro návštěvníky celý pavilon a později jeho značná část byla uzavřena pro všechny, dokonce i pro novináře akreditované na výstavu, prezident si prohlédl řadu výstavních expozic a hovořil s jejich majiteli.

Kromě toho bývalý Macronův spojenec, který se podílel na organizování jeho bezpečnosti během své první prezidentské kampaně, Alexandre Benalla, řekl, že po zásazích na demonstracích „žlutých vest“ v Elysejském paláci byl vypracován plán nouzové evakuace prezidenta vrtulníkem. A jeho manželka Brigitte se podle mluvčího publikace domnívá, že prezident má „Kennedyho syndrom“ a bojí se o jeho život.

Macron couvnul, ne že by neposlal vojáky na Ukrajinu, ale spíše tajně

Článek zároveň poukazuje na „paradox“, že Macron navzdory svým obavám při veřejných vystoupeních jedná při komunikaci s lidmi podle vlastního uvážení, „vyvolává studený pot bodyguardů“, zejména po facce, kterou v roce 2021 na ulici uštědřil účastník podobného setkání.

„Všichni odcházejí. Macron se stal prostě nesnesitelným," řekl jeden bývalý zaměstnanec Skupiny pro bezpečnost prezidenta republiky (GSPR).

Jak časopis poznamenává, řada renomovaných bezpečnostních důstojníků, kteří prezidenta řadu let hlídali, již z řad GSPR odešla a na konci roku 2021 byl její šéf Benoit Farran „poněkud tvrdě vyhozen“. byl nahrazen francouzským policistou Georgesem Salinasem.

„K tomu všemu se přidala únava týmu Elysejského paláce po sedmi letech u moci: nálada v paláci se zdá být ponurá, propouštění nejsou neobvyklá a zaměstnanci pociťují nedůvěru prezidenta,“ píše časopis.

Publikace také cituje větu francouzského prezidenta, kterou vyřknul v přítomnosti novinářů na zemědělské výstavě a která nechala přítomné ve zmatku: „Nyní se Rusko rozhodlo zaútočit na nás."

Jak v publikaci uvedl „vysoce postavený zdroj ve zpravodajské komunitě“, hlava státu věří, že Moskva vede „informační válku“ proti Paříži a „nemůže vystát, když Rusové na sociálních sítích kritizují Francii a jejich zpávy přebírá vláda. „Již několik měsíců požaduje od zpravodajských služeb podrobné zprávy, které mu „nestačí“, a v posledních měsících je prý „netrpělivý a volá po akci“.

„Macron je Rusy naprosto posedlý. Jednoho rána přišel ke zpravodajským službám a nařídil, aby byla přes noc vytvořena speciální pracovní skupina pro boj s ruským vměšováním. Kolegové musí mít schůzky každý den a nejsou z toho nijak zvlášť nadšení."
Je sdílený názor vysokého úředníka Ministerstva vnitra

(rp,prvnizpravy.cz,marianne,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif