Teroristický útok v Moskvě: Více než 143 mrtvých a nejméně 100 zraněných

zprávy

<< AKTUALIZACE >> Více než 143 lidí bylo zabito a nejméně 100 zraněno, včetně dětí, při teroristickém útoku v pátek večer v koncertní síni Crocus City Hall v Moskvě.

Teroristický útok v Moskvě: Více než 143 mrtvých a nejméně 100 zraněných
Crocus City Hall
23. března 2024 - 07:20
.
Ruský vyšetřovací výbor oznámil, že bylo zabito 60 lidí. Podle FSB bylo zraněno více než 100 lidí. Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško oznámil, že 115 lidí, včetně 5 dětí, bylo hospitalizováno. 60 obětí je ve vážném stavu.

Muraško uvedl, že hlavní práce na pohotovosti pro oběti teroristického útoku v Crocus City Hall byly dokončeny, lékaři nyní stabilizují stav pacientů a nadále pracují s těmi, jejichž stav je hodnocen jako nejtěžší. .

Útočníci a zbraně

Podle očitého svědka před začátkem koncertu začaly před a v samotném sále střílet neznámé osoby. Jak oznámil vyšetřovací výbor, útočníci byli vyzbrojeni puškami Kalašnikov a měli velké množství munice, o čemž svědčí obrovské množství nábojnic na místě.
 
Výbuch a požár


Po střelbě se v areálu objevily zprávy o kouři a výbuchu a následně požáru.  Hořela asi třetina budovy a vycházel z ní hustý černý kouř. Hasiči střechou evakuovali kolem 100 lidí.

Na likvidaci požáru se podílely vrtulníky, které  shodily asi 160 tun vody.

Střecha budovy shořela a téměř se celá zřítila. V sousedních oblastech je cítit zápach spáleniny.
Požár byl lokalizován v 0:55 moskevského času.

Blíže k 6:00 moskevského času dokončily svou práci vrtulníky zapojené do hašení požáru. Požáry zůstávají uvnitř budovy a hasiči budovu likvidují.
 
Reakce úřadů


Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní řízení v souvislosti s teroristickým útokem. Speciální orgány činné v trestním řízení přijímají všechna nezbytná opatření, oznámila ruská FSB.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo incident za krvavý teroristický útok.

Ke Crocus City Hall bylo vysláno více než 30 regionálních a 20 moskevských sanitních týmů. Rudé náměstí bylo kompletně oploceno. Na moskevských letištích a nádražích byla zvýšena bezpečnostní opatření. V Moskvě a Moskevské oblasti byly zrušeny všechny veřejné akce.

Mimořádná bezpečnostní opatření byla posílena v několika regionech Ruské federace, včetně Moskevské oblasti, LNR, Dagestánu, Severní Osetie, Tulské oblasti a Něnecké autonomní oblasti.

Muraško uvedl, že obecné seznamy pacientů zraněných během mimořádné události v Crocus City Hall budou zveřejněny na webových stránkách ministerstva pro mimořádné situace. Sociální fond vytvořil pracovní skupinu, která měla zajistit opatření na podporu obětí.

Ředitel FSB Ruské federace Alexander Bortnikov, ministr vnitra Ruské federace Vladimir Kolokolcev, předseda Vyšetřovacího výboru Ruské federace Alexandr Bastrikin a ředitel Ruské gardy Viktor Zolotov informovali prezidenta Ruska Vladimira Putina o postupu vyšetřování teroristického útoku.


Mezinárodní reakce

Bílý dům vyjádřil soustrast se střelbou a uvedl, že USA nemají o útoku žádné předběžné informace. Washington uvedl, že incident nesouvisí s akcemi Kyjeva. Ruské ministerstvo zahraničí upozornilo, že reakce USA na teroristický útok vyvolává otázky.

Bílý dům oznámil, že USA v březnu varovaly ruské úřady před blížícím se teroristickým útokem.


Poradce náčelníka generálního štábu prezidenta Ukrajiny Michail Podoljak řekl, že Kyjev nebyl do incidentu zapojen.

OSN je zprávami o střelbě otřesená a snaží se získat další informace.

Svou soustrast a odsouzení incidentu na různých úrovních vyjádřily spřátelené i nepřátelské země, včetně Egypta, Kazachstánu, Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Itálie, Srbska, Německa, Lucemburska, Kataru, Kuby, Palestiny, Bolívie, Íránu.

Venezuela, Uzbekistán, Republika Srbská, Turecko, Arménie, Malta, Abcházie, Jordánsko, Saúdská Arábie, Francie, Tádžikistán, Mexiko, Kolumbie, Rakousko, Spojené arabské emiráty, Sýrie, Slovensko, Moldavsko, Izrael, Bahrajn, Řecko, Argentina, Norsko, Belgie, Nizozemsko, Chile, Černá Hora, Skotsko, Ekvádor, Peru, Maďarsko, Uruguay, Panama, Maroko, Nový Zéland, Guatemala, Irsko, Mali, Tunisko, Turkmenistán, Indie, Kostarika, Japonsko.

Crocus City Hall je koncertní síň v Krasnogorsku na území obchodního centra Crocus poblíž stanice Mjakinino. Je ve vlastnictví Crocus Group obchodníka Araz Agalarov. Budova má sedm podlaží, celková užitná plocha je více než 38 tisíc metrů čtverečních. Areál disponuje sálem s více než 9,5 tisíci místy k sezení. Otevřeno bylo 25. října 2009.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:tass)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif