Texas pokračuje ve stavbě hraničního plotu bez ohledu na Washington

zprávy

Americké úřady daly Texasu termín do pátku 26.ledna, aby umožnily pohraniční hlídce vstoupit do Shelby Parku na Eagle Pass na hranici s Mexikem.

Texas pokračuje ve stavbě hraničního plotu bez ohledu na Washington
Greg Abbot, texaský guvernér
26. ledna 2024 - 07:33

Guvernér státu Greg Abbott nařídil pokračování výstavby hraničního plotu podél hranice s Mexikem.

Nejvyšší soud USA nařídil federálním úřadům odstranit tuto zeď, poté začala konfrontace mezi Washingtonem a texaskými úřady. Texaská národní garda nadále staví plot a nedovoluje tam přístup pohraniční stráži.

„Nyní přidáváme další ostnatý drát, abychom se ujistili, že děláme ještě více pro zajištění bezpečnosti hranic,“ řekl Greg Abbott v rozhovoru pro televizi Bloomberg.

 „Texas má ústavní pravomoc dělat přesně to, co děláme, protože autoři ústavy věděli, že budou chvíle, kdy federální vláda nebude vykonávat svou práci, a státy budou mít právo na sebeobranu,“ pokračoval  guvernér.

„Prezident Biden porušil svou přísahu, aby věrně dodržoval imigrační zákony přijaté Kongresem," uvedl Greg Abbott ve svém prohlášení. „Namísto stíhání přistěhovalců za federální trestný čin nelegálního vstupu poslal prezident Biden své právníky na federální soudy, aby žalovali Texas za přijetí opatření k zajištění hranice."

Současně je postavení Texasu v konfliktu na hranici s federálními úřady podporováno mnoha dalšími státy, v nichž vládnou republikáni.

(rp,prvnizpravy.cz,texastribune,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif