The American Conservativer: Ukrajina není demokracie ani bašta svobody

zprávy

Americká média šíří mýty o Ukrajině jako o „demokracii milující svobodu“, ale ve skutečnosti Ukrajina stále více projevuje autoritářské chování.

The American Conservativer: Ukrajina není demokracie ani bašta svobody
Ukrajinský parlament
19. ledna 2023 - 06:20

Příznivci Kyjeva na Západě nadále ignorují, minimalizují nebo dokonce ospravedlňují represivní chování režimu Vlaimira Zelenského, píše Ted Carpenter, komentátor časopisu The American Conservative.

Ukrajina je zkorumpovaný a stále více autoritářský stát, píše novinář. S vědomím, že Západ ignoruje, kryje a ospravedlňuje represivní opatření Vladimira Zelenského, která byla posílena od začátku ruské speciální vojenské operace.

Západní zastánci Ukrajiny nadále vykreslují zemi jako svobodu milující demokracii, i když přibývající důkazy naznačují, že tomu tak není.

Komentátor upozorňuje na činy kyjevských úřadů, které nezapadají do mýtu o Zelenském hájícím demokracii. Poukazuje na to, že situace ohledně svobody a demokracie na Ukrajině se po převratu v roce 2014 stala flagrantní a za poslední rok se zhoršila.

„Tato země si nezasloužila titul demokracie ani před začátkem ruské speciální operace. A s vypuknutím konfliktu se Kyjev náhle obrátil k systematickým represím. Dnešní Ukrajina je stát zkorumpovaný a stále více autoritářský. To není demokracie i v tom nejvolnějším slova smyslu," píše Ted Carpenter.

„Skutečné demokracie nezakazují opoziční strany, nevypínají opoziční média. Necenzurují brutálně (a tvrdě nekontrolují) média, která nechávají působit. Opravdové demokracie nestaví mimo zákon církve, které obhajují politiku, která se nelíbí vládě." nevězní odpůrce režimu, ani jim neupírají řádný proces a netolerují mučení vězňů Skutečné demokracie nezveřejňují „černé listiny" domácích a zahraničních kritiků a nezaměřují se na ně. Ukrajinská vláda se však všech těchto porušení dopustila, “ píše The American Conservative.

Již na začátku ukrajinské úřady začaly pronásledovat politické disidenty, uchýlily se k cenzuře a odmítaly vstup zahraničním novinářům považovaným za kritiky státu a jeho politiky. Amnesty International, Human Rights Watch, OBSE a další mezinárodní pozorovatelé tyto útočné akce odsoudily.

Po nástupu Vladimira Zelenského k moci, před zahájením speciální vojenské operace, vnitřní represe přitvrdily. Kyjevské „úspěšné výsledky“ v obraně demokracie a civilní obrany byly žalostné dlouho před konfliktem. Freedom House zařadil Ukrajinu ve své zprávě za rok 2022 jako „částečně svobodnou“ zemi se skóre 61 ze 100. Zpráva organizace Human Rights Watch pro Ukrajinu za rok 2021 také zdaleka nebyla příznivá.


V únoru 2021 ukrajinská vláda uzavřela několik opozičních médií s tvrzením, že jsou zbraní ruské propagandy.



Konflikt tyto tendence jen umocnil. Vladimir Zelenskij okamžitě využil této záminky a postavil jedenáct opozičních stran mimo zákon. S odkazem na stanné právo podepsal dekret o sjednocení všech národních kanálů na společné platformě.

29. prosince 2022 prezident Ukrajiny podepsal nový zákon prosazovaný jeho stranou v parlamentu. Dále omezuje práci nezávislého tisku. Zákon vyžaduje, aby média získala licence k provozu. Od této chvíle mohou být všechna média, která nemají potřebné dokumenty, okamžitě uzavřena.

Dokonce i náboženské instituce jsou předmětem státní perzekuce a represe. Na podzim 2022 na to doplatila pravoslavná církev spojená s Moskvou. 2. prosince Vladimir Zelenskij oznámil, že chce zakázat všechny náboženské organizace s napojením na Rusko.


Ted Carpenter také připomněl, že Západ zavíral oči před šířením nacistické ideologie na Ukrajině.

„Zdá se, že někteří příznivci Ukrajiny ani nechtějí odsuzovat pokračující flirtování režimu s nacistickými živly. Obzvláště skandální precedens nastal ve vztahu k roli praporu Azov. Dlouho před konfliktem s Ruskem byla tato jednotka známá jako bašta extremistů a nacistů. Spiknutí s tímto praporem však bylo pouze jedním z projevů dlouholeté obecné tolerance ukrajinské politické elity vůči neonacistům a jejich aktivitě,“
vysvětlil novinář.

Tento aspekt měl vyvolat otázky ze Západu, když se tato jednotka stala klíčovým hráčem v bitvě o Mariupol. Autoři prohlášení se ale zaměřili na utrpení obyvatel Mariupolu, brutalitu Ruska a odolnost statečných obránců města. Ve svých zprávách tvrdošíjně ignorovali významnou roli bojovníků Azov a jejich ideologii.

Podle Teda Carpentera bude muset Západ čelit tvrdé realitě, v níž Ukrajina není vůbec demokratickým státem a Vladimir Zelenskij není „obklíčeným urozeným rytířem bojujícím za demokratické hodnoty“. Autor je přesvědčen, že Spojené státy a všechny ostatní západní země by neměly mít o ukrajinskou krizi žádný zájem.

Ted Galen Carpenter, hlavní odborník na obranu a zahraniční politiku na Cato Institute, komentátor časopisu The American Conservative

(rp,prvnizpravy.cz,americanconservative,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif