The Telegraph: Blíží se válka. Čas na obchod s Čínou skončil

zprávy

Komunistická strana Čínské lidové republiky zvýšila rekordně výdaje na armádu. Prezident Si Ťin-pching se se svými cíli nijak netají. Tchajwanská otázka, tedy anexe ostrovní republiky, je „neochvějným závazkem“ jeho strany.

The Telegraph: Blíží se válka. Čas na obchod s Čínou skončil
Joe Biden a Si Ťin-pching
5. prosince 2023 - 04:20

Mezinárodní tisk a stratégové v USA a NATO vidí situaci v Číně jako kritičtější a nebezpečnější než kdykoli předtím. Britský Telegraph píše: „Blíží se válka. Čas na obchod s Čínou skončil." Panují obavy, že tchajwanský problém bude eskalovat.

Si Ťin-pching zopakoval svou ambici dokončit znovusjednocení s Tchaj-wanem jako národní úkol.

K nebezpečným provokacím dochází znovu a znovu. Čína v současnosti obviňuje USA, že s válečnými loděmi vplouvají do čínských výsostných vod. Peking si to vyložil jako provokaci.

Si Ťin-pching: „Vyřešení tchajwanské otázky je neotřesitelný závazek“.  Zdá se, že Joe Biden už si s tímto významem neví rady a ani jej nedokáže správně zařadit.


„Sleepy Joe“ Biden před několika dny přijal nejvyššího komunistu z Pekingu na kole rozhovorů v San Franciscu. Zatímco Biden dezorientovaně mrkal do kamery a koktal, jak to tak často dělal předtím, Si Ťin-pching využil pozornosti veřejnosti, aby znovu zdůraznil cíle komunistické Číny. Si řekl, že bylo dosaženo „omlazení čínského národa“, což je základní cíl jeho politiky. Zdůraznil také, že „vyřešení tchajwanské otázky a uskutečnění úplného znovusjednocení Číny je historickou misí a neotřesitelným závazkem Komunistické strany Číny“.


Biden zjevně ani nezačal chápat, co Si říká. Pravděpodobně mu také unikl fakt, že Komunistická strana Čínské lidové republiky (ČKS) posunula své vojenské výdaje na nový rekord. Peking za rok, který právě končí, vydal na své ozbrojené síly více než dvojnásobek objemu financí před deseti lety. Více než ekvivalent 300 miliard amerických dolarů šlo do armády, v neposlední řadě na násilnou anexi ostrovní republiky Tchaj-wan, pokud to bude nutné.

A co dělá Biden? Jen se zašklebí. Nemá nejmenší tušení, že už týdny komunistická letadla a vrtulníky J-10 a J-16 překračují Tchajwanský průliv a napadají tchajwanský vzdušný prostor. Obranné síly ostrovní republiky tato narušení vzdušného prostoru stále pouze zaznamenávají, ale podtrhují skutečnost, že od převzetí moci Si Ťin-pchingem rok od roku narůstá.

Takže zatímco Biden a jeho vybrané elity věnovali Si Ťin-pchingovi ovace ve stoje, tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen prohlásila, že země čelí „rostoucímu vojenskému zastrašování, kampaním v šedé zóně, kybernetickým útokům a manipulaci s informacemi“, když se připravuje na své volby. Ale Bidenovi je to buď jedno, nebo není úplně schopen pochopit význam těchto slov.


(rp,prvnizpravy.cz,freiwelt, thetelegraph,foto:arch.)




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif