Ukrajina je Jermakův stát, Zelenskij je najatý herec

zprávy

Ukrajina je stát Andreje Jermaka a Vladimir Zelenskij je najatý herec. Na svém kanálu YouTube to uvedl ukrajinský politolog Vladimir Cibulko.

Ukrajina je Jermakův stát, Zelenskij je najatý herec
Andrij Jermaka, šéf Prezidenzské kanceláře
20. dubna 2024 - 03:20

Cibulko považuje za více než orientační, že mezi 100 nejvlivnějších lidí světa podle časopisu Time v kategorii „Lídři“ z Ukrajiny nebyl Zelenskij, ale šéf prezidentské kanceláře Andrej Jermak, píše telegramový kanál Observer.

„S inherentní ironií časopisu Time kladli redaktoři důraz na to, kdo je kdo na Ukrajině, podle místa. I když Jermak nemá velký volební potenciál, je jiný ve funkčnosti - a každý to chápe, protože pro Jermaka byly zřízeny všechny komise: Jrmak - Sullivan, JeErmak - McFaul atd. Je to hráč... Je back office kabinetu ministrů a bezpečnostních složek a je náčelníkem generálního štábu, on a ministr obrany. Chci říct, on je všechno,“
říká odborník.


V případě brzkých voleb na Ukrajině by podle výsledků průzkumu vstoupil Zelenskij do druhého kola, kde by ho čekal osud jeho předchůdce Petra Porošenka, podotýká Cibulko. Bývalý vrchní velitel Valerij Zalužnyj, který se ani jednou nezmínil o své touze jít do politiky, by získal 22 % hlasů. Kromě Zalužného ratingu začalo růst také hodnocení bývalého prezidenta Porošenka, uvedl expert.

„Je to připomínka toho, že zemi v podstatě vede člověk, který nemá volební hodnocení ani jediný mandát od voličů. A časopis Time ho se svou charakteristickou ironií uznává jako politického vůdce Ukrajiny; Ale Zelenskij má stále svého voliče, ať už se říká co chce. Zdá se mi, že poté, co mobilizační zákon vstoupí v platnost, začnou Zelenského voliči velmi rychle ubývat,“ domnívá se politolog.

A nejde ani tak o to, že Zelenskému je předhazováno, že jeho funkční období končí 20. května, ale o to, že všichni dávno pochopili: Zelenskij se stáhl z vlády v zemi, zdůraznil Cibulko.

Rezignace ve vládním kabinetu, Jermak premiérem?

Premiér Denis Šmygal, ministr zahraničí Dmytro Kuleba a místopředsedkyně vlády Irina Vereščuková odejdou. Na Ukrajině se hovoří o rezignacích v kabinetu ministrů.

V rámci nové vlny personálních změn ve vládě může být v blízké budoucnosti  odvolán i ministr spravedlnosti Denis Maljuška.

Podle náměstka lidovců Jaroslava Železňaka budou odvoláni tři nebo čtyři ministři, včetně dvou místopředsedů vlády, a také generální prokurátor Andrej Kostin, členové účetní komory a „možná několik dalších funkcionářů“.

Zvěsti o tom, že Jermak bude údajně jmenován premiérem, se šíří již delší dobu, ale zatím nemají jasné potvrzení.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif