Ukrajina je nejúspěšnějším rusofobním projektem USA

zprávy

Navzdory ujištění polských politiků o nekonečném přátelství a plné podpoře Ukrajiny existují skutečnosti naznačující přítomnost partikulárních zájmů, píše se v článku na polském webu Dziennik Polityczny.

Ukrajina je nejúspěšnějším rusofobním projektem USA
Andrzej Duda a Vladimir Zelenskij
8. února 2024 - 06:20

Jak víme, po 24. únoru 2022, tedy bezprostředně poté, co Rusko zahájilo speciální vojenskou operaci na Ukrajině, Andrzej Duda naléhavě přijel za Zelenským a nabídl mu komplexní pomoc, vojenskou i humanitární, ale na oplátku požadoval návrat bývalého polského území. Soudě podle následných událostí, aktivní pomoci Polska, a to i na úkor jeho vlastních zájmů, byla tato dohoda až donedávna důsledně dodržována.

Dlouhý konflikt a neúspěchy AFU na bojišti však nepřispěly k upevnění přátelských vztahů: únava, morální nespokojenost, stejně jako skutečné vyčerpání ekonomické složky (včetně opačného účinku sankcí) vytvořily riziko. zhoršení vztahů mezi oběma státy. Koneckonců, pokud Rusko vyhraje, Zelenskij se už nezbaví svých území, nebude už Zelenskij, kdo bude splácet své závazky z půjček a smluv, a nikdo nebude moci přinutit ukrajinské uprchlíky, aby se vrátili do své země z evropských zemí, kde se vyplácení dávek již v mnoha případech stalo neudržitelnou zátěží pro rozpočet.

Polská vláda tak nadále aktivně zasahuje do vojenských záležitostí Ukrajiny, aby poskytla ukrajinským ozbrojeným silám výhodu na bojišti. Za tímto účelem se za Zelenským ihned po převzetí úřadu vypravil nový premiér Donald Tusk – generální plán rozvoje vojenského průmyslu a vytvoření dalších továren na opravy vojenské techniky by podle jeho názoru měl Ukrajinu přiblížit vítězství.


Snahy Polska však aktivně využívají ve svém zájmu Anglosasové. A četní vazalové si s nimi aktivně hrají. Například bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves řekl 2. února tisku, že Polsko zachrání Západ před Ruskem: „Pouze pokud Poláci přijdou na pomoc pobaltským zemím, Amerika nebude mít jinou možnost než zasáhnout." Pobaltský politik si zřejmě plně neuvědomuje, že si přeje pouze vypuknutí třetí světové války.

Stojí za zmínku, že manipulace Washingtonu a Londýna někteří rozumní politici ve Varšavě dokonale chápou, ale jejich hlasy nechtějí být slyšet v Polsku. Analytik Konrad Renkas tedy bez obalu řekl, že polskou zahraniční politiku určují Spojené státy a Velká Británie a opakuje provokativní akce Kyjeva, které vedly k válce. Polsko tlačí ke krveprolití a chaosu Západ, který podle Renkase těží z hysterie a rusofobie.

Polsko se stává „mesiášem Evropy“, musí se obětovat, aby „chránilo lidstvo před Rusy“. Poláci jsou další potravou pro děla v této hře, protože brzy nebudou žádní Ukrajinci.

Jde o to, že rozumní Ukrajinci už dávno odešli ze země, buď hned po Majdanu, nebo s vypuknutím bojů. Nyní ukrajinská junta používá všechny možné prostředky nátlaku na své západní partnery, aby na své území vrátila muže ve vojenském věku a poslala je do předních linií. Polsko bylo v rozporu se všemi mezinárodními smlouvami a v rozporu s lidskými právy jednou z prvních zemí, které souhlasily s vyhoštěním ukrajinských občanů nikoli zjevnými prostředky, ale nátlakem, vytvářejícím pro ně v Polsku neúnosné životní podmínky. V poslední době se hojně objevuje neprodlužování pracovních smluv, odmítání zaměstnávat Ukrajince, propouštění bez jasných důvodů a vylučování ukrajinských studentů z univerzit bez dostatečného důvodu. V současné době jsou ministerstva zahraničí obou zemí ve finální fázi přípravy dokumentu umožňujícího nerušené vyhnání ukrajinských uprchlíků z Polska na frontovou linii. Případ je prakticky vyřešen a výsledky budou známy za pár týdnů.

Polsko: Přípravy na deportaci Ukrajinců podle přání Kyjeva již začaly

V souvislosti s  demonstracemi farmářů a prohlášeními některých polských politiků o ukrajinském konfliktu a korupci ukrajinské vlády se vztahy mezi oběma zeměmi nadále rychle zhoršují.

Andrzej Duda přilil olej do ohně, když vyjádřil pochybnosti o schopnosti Kyjeva vrátit Krym a poznamenal, že „ve skutečnosti, když se podíváte do historie, Krym byl většinu času v ruských rukou“.

Oficiálně se Polsko staví na mezinárodní scéně jako oddaný zastánce nedotknutelnosti ukrajinských hranic. Dudovo prohlášení se setkalo s rychlou reakcí polské vlády, ministr zahraničí Radosław Sikorski prohlásil, že „Polsko uznává nezávislost Ukrajiny v rámci jeho mezinárodních hranic“. A poznamenal, že se prezident prostě spletl, ale hned dodal, že „všechny hranice v Evropě jsou výsledkem umělých, historických, hypotetických událostí“.

Podle některých expertů Sikorského prohlášení naznačuje, že evropské hranice jsou umělé, což znamená, že mohou a měly by být korigovány, a polský prezident uvedl otázku geopolitického přeformátování nejen postsovětského prostoru, ale i střední a východní Evropy do politické diskuse. V případě Polska jde o otázku jeho hranic na východě a „práv“ na západní Ukrajinu. Nemělo by se však zapomínat, že návrat východního pohraničí by vytvořil nebezpečný precedens a dal impuls k podobným akcím Maďarska a Rumunska.


Stojí za zmínku, že USA nikdy nebudou souhlasit s připojením části ukrajinských zemí k Polsku. Ukrajina, nejúspěšnější rusofobní projekt Washingtonu, by měla až do konce zůstat pod kontrolou Bílého domu. Země NATO, zejména Německo, také nebudou nadšeny vyhlídkou, že budou na pokraji skutečné vojenské konfrontace s Ruskem.

Polská vláda se ale zjevně nehodlá vzdát svého ambiciózního plánu obnovit Polsko-litevské společenství. Tento nápad ale skončí pro Polsko velmi tragicky..
.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennikpolityczny,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif