Ukrajina je u konce

zprávy

Autoři projevů postaršího amerického prezidenta Joea Bidena neměli v prosinci 2023 snadný úkol, když museli napsat text, který měl jejich prezidentský herec předložit americkému Kongresu, v němž požadoval schválení dalších několika miliard dolarů na vojenské vybavení pro Ukrajinu.

Ukrajina je u konce
Joe Biden, americký prezident
1. února 2024 - 02:20

Nenapadlo je nic chytřejšího, než poukázat na to, že Ukrajina by se vojensky zhroutila během týdnů spíše než měsíců, pokud by zásoby zbraní a střeliva ze Západu vyschly. V čemž měli nepochybně pravdu, píše se na německém webu PiNews.

Biden poslušně přečetl text z teleprompteru. USA nadále dodávají zbraně – ale výrazně méně, než požadují Ukrajinci.

Válka začala pro Ukrajinu v únoru 2022 velkolepým vítězstvím v bitvě o nákladní letiště Hostomel severozápadně od Kyjeva. Rusové nejprve Ukrajincům vypnuli stacionární PVO. Na místě pak vysadili výsadkáře s vrtulníky, které měli zajistit, aby je mohla doplnit hlavní síla, aby rychle dobyla Kyjev a zatkla ukrajinskou vládu. Ukrajinci odpověděli malými mobilními pěchotními skupinami, které byly vyzbrojeny mimo jiné přenosnými západními raketami země-vzduch a způsobily ruským vrtulníkům tak těžké ztráty, že následující transportní jednotky se musely vrátit a Rusové museli opustit od dekapitačního úderu proti Kyjevu.

USA předávají svou válku na Ukrajině Evropě

Dokud se válka vedla jemnými manévry po vzoru německých strategií z druhé světové války, Ukrajinci si udrželi převahu. To se změnilo poté, co se Rusové etablovali východně od Dněpru a uchýlili se k osvědčené ruské strategii parního válce.

V monstrózním, krvavém čelním útoku si Wagnerovy jednotky prorazily cestu středem Bachmutu. Tím donutili Ukrajince stáhnout jednotky, které připravily na jižním úseku fronty k útoku na ruské linie, které se pak marně snažily čelit Wagnerově přesile.

Tím získali Rusové čas, který využili k tomu, aby vybudovali učebnicovým způsobem zákopy a masivně těžili z jejich pozice.

Západ dodával Ukrajině stále více zbraní. Ale Ukrajinci už neměli možnost využít své technologické převahy. Když poprvé nasadili moderní německé tanky Leopard II, jejich role spočívala v doprovodu velké čety kvůli odminování, což znamenalo, že jejich výhody v mobilitě a přesnosti jejich zbraní nebyly brány v úvahu. Rusové je z velké vzdálenosti sestřelili bitevními vrtulníky.

Nyní se vojenská iniciativa v této opotřebovací válce přesunula zpět do Ruska. Ukrajinská fronta kolísá a může se kdykoli zhroutit.


Poslední šancí, jak udržet ukrajinský stát nezávislý na Rusku, je okamžité jednání o příměří s Moskvou. A pak o míru, pro který by Kyjev nepochybně musel udělat výrazné územní ústupky.

Případně mohou Ukrajinci pokračovat v boji do posledního náboje a následovat historický příklad hrdinské porážky svých německých vojenských vzorů z 2.světové války. Ale pokud půjdou touto cestou, nebudou již nezávislým faktorem, když bude diktován mír.


(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif