Ukrajina se vrací k oblíbené taktice: Vydírání plynem

zprávy

Ukrajina je připravena pokračovat v čerpání ruského plynu na své území i po skončení kontraktu s Gazpromem. Kyjev však svým evropským partnerům klade několik podmínek.

Ukrajina se vrací k oblíbené taktice: Vydírání plynem
Ilustrační foto
9. března 2024 - 06:20

Jak chce Ukrajina změnit dodávky plynu z Ruska do Evropy a přijmou evropské společnosti a Gazprom nové podmínky?

Ukrajinské úřady jsou připraveny pokračovat v tranzitu plynu z Ruska přes své území po roce 2024, pokud o to požádají evropské země, uvedl ukrajinský premiér Denis Šmygal.

Na konci roku 2024 vyprší tranzitní smlouva mezi Ukrajinou a Ruskem, podepsaná v roce 2019. Ukrajinské úřady nejsou připraveny tuto smlouvu prodloužit ani podepsat novou, jak již několikrát uvedly.

O tranzit však zjevně nechtějí přijít úplně. Šmygal proto klade určitý počet podmínek pro pokračování tranzitu plynu i po vypršení smlouvy.

„Pokud evropské země vystupují buď jako konsorcium, nebo se některý z evropských partnerů stane dopravcem vlastního plynu, pak jsme připraveni takovou službu poskytnout, jako jsme to dělali doposud. Iniciativa je na straně EU,“
řekl Šmygal. Kyjev o tom neplánuje jednat s Moskvou, ale je připraven jednat s evropskými zeměmi, dodal šéf ukrajinské vlády.

Ve skutečnosti může ruský tranzit plynu pokračovat i bez dlouhodobé smlouvy. Jedná se o aukce podle evropských principů pro rezervaci kapacit ukrajinské přepravní soustavy plynu na den, měsíc, čtvrtletí nebo i rok. Ukrajina již dlouho integruje evropské normy do své legislativy. Ukrajina navíc již takové aukce, kterých se účastnil Gazprom, pořádala, když bylo nutné dodávat Evropanům plyn mimo kontrakty. Ve skutečnosti pro pokračování dodávek po roce 2024 stačí organizovat aukce.

Ukrajina však zřejmě potřebuje ukázat svůj význam prostřednictvím plynovodů.


Ukrajina říká, že nebude vstupovat do jednání s Ruskem a nedojde k dohodě o tranzitu plynu. Na druhou stranu vytvoření konsorcia znamená, že Ukrajina chce jednat nikoli s jednotlivými evropskými zeměmi, ale s konsorciem evropských zemí, aby se EU prezentovala jako jediný kupec. Nebo Ukrajina chce, aby Evropané fungovali jako garanti tranzitu plynu a vedli jednání s Ruskem sami. Jinými slovy, Ukrajina navrhuje, aby si přepravní kapacity plynu v aukcích nerezervoval Gazprom, ale odběratelé plynu, tedy samotné evropské společnosti.


V současné době zůstává ruský plyn legálně ruským, i když prochází územím Ukrajiny. Teprve když dorazí na euro-ukrajinskou hranici, do plynárenského uzlu Baumgarten (Rakousko), stává se ruský plyn majetkem evropských kupců. Aby evropská země fungovala jako přepravce ruského plynu místo Gazpromu, bude nutné změnit místo příjmu plynu na rusko-ukrajinskou hranici. To znamená, že Gazprom bude dodávat plyn pouze na hranici s Ukrajinou, kde se plyn stane majetkem evropského operátora. Co bude s plynem dál, jak se dostane k evropské firmě, která ho zaplatila, už se Gazpromu nebude týkat. Když Rusko přestane být odpovědné za dodávky plynu na ukrajinské území, veškerá odpovědnost přejde na Evropany a Ukrajince. A dodávka plynu se stane bolestí hlavy pro samotné Evropany. Gazprom už proto nebude Ukrajině platit za tranzit plynu, to se stane povinností Evropanů.

Ukrajina se o takovém nápadu několikrát zmínila, mimo jiné v roce 2019. Rusko ani Evropa však tehdy tento formát nepřijaly a byla podepsána obvyklá dlouhodobá smlouva (5 let).

V roce 2019 to Rusko nezajímalo, protože by to vyžadovalo úpravu dlouhodobých smluv s evropskými společnostmi. Hlavním důvodem však bylo, že Evropané nechtěli podstupovat rizika tranzitu.

V současnosti je Rusku lhostejné, jak bude Evropa nakupovat ruský plyn po roce 2024. Pokud je Evropa připravena převzít další rizika spojená s ukrajinským tranzitem, pak Gazprom dodá plyn na hranici s Ukrajinou. Je však nepravděpodobné, že by Evropané s takovými podmínkami souhlasili, protože to představuje riziko dodávek plynu.

Proč by to evropské společnosti akceptovaly? Je to riskantní příběh, zvlášť teď, kdy by mohlo dojít k poškození plynovodů, ačkoli se jim dva roky konfliktu nic nestalo. Pokud Evropané začnou platit za tranzit, pak se tranzit stane jejich problémem. Proč by Evropané podstupovali tato rizika, když již více než 50 let tato rizika podstupuje Rusko?

Pro Moskvu to také nemá smysl akceptovat. Protože jakmile na konci tohoto roku skončí tranzitní smlouva, bude možné přejít na aukční systém rezervace kapacit čerpání plynu přes území Ukrajiny. A Gazprom pro to nemusí dělat nic, včetně změny smluv s evropskými kupci.

Ukrajina se rozhodla uchýlit ke své oblíbené taktice, totiž vydírání, aby zastavila tranzit. Nyní je však mnohem obtížnější vydírat než dříve, protože roční objem čerpání přes Ukrajinu je pouze 13–14 miliard metrů krychlových ve srovnání se 40 miliardami metrů krychlových v roce 2021 a ve srovnání s ještě vyššími množstvími v předchozích letech.

Jinými slovy, Ukrajina nebude moci nepořádat aukce, jinak by porušila své vlastní zákony. Pouze přímé sankce vůči Gazpromu mohou ruskému holdingu zabránit v účasti na aukci na rezervaci kapacit ukrajinského systému přepravy plynu. Otázkou zůstává, kdo takové sankce uvalí, Spojené státy nebo samotná Ukrajina? Pouze v tomto případě se tranzit ruského plynu přes Ukrajinu zastaví.

Evropané jsou stále připraveni nakupovat ruský plyn procházející Ukrajinou. I podle formálních plánů musí všechny země EU zcela přestat používat ruský plyn ne v roce 2025, ale až do roku 2027. Tento týden to řekl evropský komisař pro energetiku.Energie, Kadri Simson. Neexistuje žádný zákaz přepravy ruského plynu potrubím. EU pouze diskutuje o zákazu nákupů LNG z Ruska do EU a velmi dlouho se k tomu nemohla rozhodnout. Letos v dubnu se o této otázce bude hlasovat, ale několik zemí tuto myšlenku nepodporuje.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif