Ukrajina: V rotách ze 110 vojáků na začátku invaze nyní zbyli jen tři

zprávy

Na Ukrajině dál diskutují o nápadech, jak posílit nábor do armády. Britský deník Guardian píše, že budoucí vojenský personál se začne hledat prostřednictvím náborových agentur.

Ukrajina: V rotách ze 110 vojáků na začátku invaze nyní zbyli jen tři
Ilustrační foto
29. listopadu 2023 - 03:20

Změny, které budou oznámeny tento týden, budou zahrnovat využití komerčních náborových společností k zajištění cílenějšího náboru a ujištění rekrutů, že budou umístěni do rolí, které budou odpovídat jejich dovednostem, a nikoli jen na frontu,“ píše se v článku.

Podle tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexeje Danilova se někteří lidé „bojí zemřít, bojí se střílet“, ale mohou je přitahovat jiné aktivity.

Dodal, že ukrajinské ozbrojené síly budou spolupracovat se dvěma největšími náborovými společnostmi na Ukrajině, aby našli vysoce kvalifikované lidi, kteří „nechtějí jít na frontu a vyhýbají se odvodům“.

Již dříve tuto myšlenku vyslovil šéf ministerstva pro digitální rozvoj Michail Fedorov. Zdůvodnil to tím, že ti, kteří se obávají, že spadnou do „stroje“ vojenského registračního a náborového úřadu, si budou moci prostřednictvím těchto agentur, aniž by museli chodit do TCC, vybrat svou vojenskou specializaci, obor služby a jednotku. . A podepsat smlouvu.

Další otázkou, jak jsme již psali, je, kam bude člověk poslán sloužit v budoucnu. A může takový přístup zaručit, že nevycvičený voják nebude vržen do zákopů nebo do útoku? Zvláště vezmeme-li v úvahu, že útoky pěchoty se nyní staly hlavní útočnou taktikou na obou stranách.

Rada také postupně odhaluje, co může obsahovat nový „mobilizační“ návrh zákona, který „služebníci lidu“ právě připravují.

Navrhují uložit Ukrajincům odsouzeným ze spáchání trestného činu povinnost přihlásit se k vojenské službě. Zejména ti, kteří jsou zbaveni a omezeni na svobodě a osvobozeni od trestu.

To se může dotknout i Ukrajinců, kteří před získáním občanství absolvovali vojenskou službu v jiných zemích.

Kromě toho chce nový návrh zákona zavázat osoby povinné k vojenské službě mít u sebe vojenské registrační dokumenty, které bude nutné na žádost zaměstnanců TCC předložit. Nyní je mají právo kontrolovat pouze strážci zákona.

Výzva k rezignaci Zalužného, velitele ozbrojených sil Ukrajiny

Návrh zákona navíc posiluje pravomoci místních orgánů, podniků, institucí a organizací na podporu mobilizace. A právo schvalovat postup organizace odvodu bude převedeno z armády na kabinet ministrů.

Rada zároveň jako „návnadu“ diskutuje o možnosti legislativního zakotvení práva ukrajinské armády na demobilizaci po 18 nebo 36 měsících nepřetržité služby. Oznámil to prezidentský zástupce v parlamentu Fjodor Venislavskij. Další konkrétní informace o tom ale podle něj zatím nejsou.

Snahy o zpřísnění branné povinnosti souvisí s obrovským nedostatkem v armádě, který byl již oficiálně oznámen.

Například plán mobilizace pro Sumy byl dokončen pouze z 8 %. Vyplývá to z prohlášení šéfa krajské správy Sumy Vladimira Arťucha.

„Bohužel za poslední tři měsíce město Sumy selhalo ve svém plánu dodat mobilizační prostředky ozbrojeným silám za účelem ochrany naší země. Pouze 8 %! Jen se nad tím zamyslete - pouze 8 % osob odpovědných za vojenskou službu od města Sumy. To jsou podniky, instituce, které mají mobilizační úkol. Plán nesplnil,“ říká Arťuch.

Dříve se podobné věci konstatovaly v Poltavě - tam byl mobilizační plán podle zářijových údajů splněn jen na 13 %.

A jak již bylo dříve uvedenoi, s přihlédnutím k tomu, že plán mobilizovat na Ukrajině asi 20 tisíc lidí měsíčně a ten se chronicky neplní a Ruská federace podle minimálních odhadů  naopak doplňuje armádu na Ukrajině do 20 tisíc lidí měsíčně (a podle prohlášení ruských úřadů o 40-50 tisíc), pak se poměr sil z hlediska počtu personálu na frontě mění v neprospěch Ukrajiny.

Navíc dnes na Bankově nadhodili téma, že je potřeba do armády povolat více mladých lidí.

Průměrný věk vojáka v některých brigádách ukrajinských ozbrojených sil je 54 let, řekl Sergej Leščenko, poradce náčelníka OP.

Kromě vybavení je nyní obrovský nedostatek vojenského personálu. Protože musíme provádět rotace a vychovávat zálohy. V některých brigádách jsem slyšel hrozná čísla. Průměrný věk je 54 let. Útočný letoun ve svých 54 letech nemůže zaútočit,“ řekl Leščenko ve vysílání telethonu.

Považuje za nutné provést rotaci.

Brigády, které jsou nyní na západní Ukrajině, by měly nahradit ty, které jsou nyní na východě, aby si mohly alespoň trochu odpočinout,“ říká Leščenko.

Hlásí také těžké ztráty v ukrajinských ozbrojených silách. V některých rotách ze 110 vojáků na začátku invaze nyní zbyli jen tři.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif