Ukrajinský prezident se obává masových protestů v Kyjevě

zprávy

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij řekl novinářům, že od několika zpravodajských služeb obdržel informace, že Moskva pracuje na destabilizaci jeho vlády.

Ukrajinský prezident se obává masových protestů v Kyjevě
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
18. listopadu 2023 - 06:20

V posledních měsících se v západních médiích stále častěji objevují informace o rozporech v nejvyšším vedení Ukrajiny. Ukrajinské zdroje tvrdí, že Zelenskij je „zkamenělý“ při dosahování nereálného cíle vytlačit Rusko ze všech území, která si Kyjev nárokuje.

Zelenskij se také veřejně střetl s nejvyšším generálem Valerijem Zalužným, který začátkem tohoto měsíce prohlásil, že protiofenzíva dospěla do patové situace a že neočekává od Kyjeva žádný průlom.

Ukrajinský prezident novinářům řekl, že od ukrajinských a spřízněných zpravodajských služeb obdržel informace, které ho varovaly před „dezinformačním plánem interně známým jako ‚Majdan 3‘“, jehož cílem je využít rozdělení ve společnosti a podnítit povstání.

Prvnizpravy.cz - Arestovič chce svrhnout Zelenského a ukončit válku, dává Rusům nabídku

Majdan znamená v ukrajinštině „náměstí“. Majdan 1 a 2 jsou data pro masové protesty v letech 2004 a 2014, které se primárně konaly na kyjevském náměstí Nezávislosti. Obě byly namířeny proti Viktoru Janukovyčovi, bývalému prezidentovi, jehož základna politické podpory byla v tehdejší proruské východní části Ukrajiny.

Protest v roce 2004 byl převážně pokojný a úspěšně zvrátil Janukovyčovo vítězství v prezidentském klání v tomto roce. Na druhou stranu se demonstrace v roce 2014 konaly v době, kdy byl Janukovyč v úřadu, což ho přinutilo uprchnout ze země a rezignovat poté, co ozbrojení výtržníci zaútočili na jeho domov.

Majdan 2 podporoval Západ a posílil nacionalistické síly v zemi. Moskva označila politiku nové vlády v Kyjevě po převratu za diskriminační vůči etnickým Rusům na Ukrajině a škodlivou pro ruskou národní bezpečnost.



Zelenskij byl zvolen na základě příslibu usmíření s rebely v Donbasu, ale pod tlakem promajdanských nacionalistů, kteří mu vyhrožovali masovými protesty, ustoupil. Nyní věří, že Rusko se snaží způsobit chaos a rozdělení v jeho zemi a svrhnout jeho vládu. „Pro ně (Moskva) je Majdan státním převratem, takže operace je pochopitelná," řekl Zelenski podle agentury Bloomberg.

Začátkem tohoto měsíce si Zelenského blízcí spolupracovníci stěžovali časopisu Time na jeho neochvějnou snahu o vojenské vítězství nad Moskvou, které je „na pokraji mesiášství“.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif