Ukrajinský voják: Naše opevněné pozice Rusové jednoduše srovnali se zemí

zprávy

Rusové tento víkend aktivně postupovali směrem na Avdějevského, stejně jako v oblasti Kupjanska, píše se na ukrajinském webu Strana.

Ukrajinský voják: Naše opevněné pozice Rusové jednoduše srovnali se zemí
Ilustrační foto
27. května 2024 - 02:20

Včera zdroj Deep State informoval o ztrátě Umanskoje. Tato vesnice je důležitým obranným bodem ukrajinských ozbrojených sil ve směru na Selidovo a Pokrovsk v Doněcké oblasti.

O den dříve byla ve stejné oblasti pravděpodobně dobyta vesnice Netajlovo. A na severovýchod od Očeretina bylo obsazeno Archangelskoje.

Na Kupjanském směru postupovali Rusové k Ivanovce. Generální štáb tamní situaci ve své poslední zprávě nekomentoval, ale předevčírem oznámil „částečný úspěch“ nepřítele v oblasti této vesnice. Ruská federace včera oznámila obsazení Ivanovky.



Obecně platí, že na Svatovo-kupjanské frontě se Rusové v posledních dnech vážně aktivizovali. Dnes oficiálně oznámili, že dobyli Berestovoje (Ukrajina to nepotvrdila) a blíží se ke Stelmachovce.

Ruská vojenská veřejnost připisuje zrychlení postupu tomu, že ukrajinské ozbrojené síly byly nuceny stáhnout část svých záloh z tohoto směru a přemístit je do Charkova, aby zastavily postup ruských jednotek od hranic.

V charkovském směru se zdá, že boje nabývají spíše pozičního charakteru o změnách v přední linii. Institut pro studium války se domnívá, že v této fázi jsou Rusové v defenzivě a snaží se zvětšit velikost své Severní skupiny sil, což může být následováno zvýšenými útočnými operacemi v oblasti.

Ruské jednotky postupovaly na několika sektorech fronty

Podle amerických expertů budou pro druhou fázi operace na severu Charkovské oblasti Rusové potřebovat od 50.000 do 70.000 lidí (podle prvních odhadů začala ofenzíva s poloviční silou). Ústav považuje dobytí Volčanska za předpoklad zahájení druhé fáze ofenzívy.

Vladimir Zelenskij dnes řekl, že Rusko připravuje další skupinu vojáků k ofenzívě poblíž ukrajinských hranic - 90 km severozápadně od Charkova. Zřejmě se bavíme o koncentraci vojsk na hranici se Sumskou oblastí, o které dříve hovořila ukrajinská armáda.

Ruské vojenské veřejné stránky zároveň píší, že Rusové očekávají protiofenzivu ukrajinských ozbrojených sil z Lipci a ve Volčansku s cílem vytlačit ruskou armádu za hranice. Píšou, že Rusové se již připravují na obranné bitvy.

O složité situaci na frontě hovořil velitel praporu Achilles 92. brigády.

„Tam, kde byly naše linie velmi silně opevněny, použili Rusové naváděné bomby a jednoduše tyto pozice srovnali se zemí," řekl Jurij Fedorenko v rozhovoru pro NYT.

Velitel praporu ukázal na mapě, kde ruské rakety KAB zničily tři linie ukrajinské obrany. Takové ostřelování podle něj nikdo nevydržel, ukrajinské jednotky utrpěly ztráty a byly nuceny ustoupit.

Fedorenko tvrdí, že boje na východě nebyly nikdy tak brutální. Je přesvědčen, že Rusové budou pravděpodobně schopni dobýt oblast kolem Časova Jaru během několika týdnů. Považuje za možné udržet město pouze po obdržení americké pomoci. Nyní je akutní hlad po dělostřeleckých granátech.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?