Ukrajinští vojáci kritizují tanky Abrams: Je to cíl číslo jedna

zprávy

Armáda hovořila o řadě slabin a nedostatků obrněných vozidel a zpochybňovala jejich užitečnost na frontě.

Ukrajinští vojáci kritizují tanky Abrams: Je to cíl číslo jedna
Ilustrační foto
30. května 2024 - 03:20

„Jeho pancéřování v tuto chvíli nestačí. Opravdu, dnes je to válka s drony, takže když vyjede tank, vždy se ho snaží sestřelit,“ říká voják s volacím znakem Joker.

Jeho kolega dodal, že tanky Abrams jsou „cílem číslo jedna“. Jedním z problémů je, že jsou dodávány na Ukrajinu bez dynamické ochrany.

Posádka ukázala CNN svou snahu nainstalovat aktivní pancéřování na jeden poškozený tank. Použili plastové výbušné pláty, které po zásahu projektilem detonují a poskytují ochrannou reakci explozi.


Ukrajinská posádka vyjádřila zklamání nad tím, že tanky byly navrženy pro válčení ve stylu NATO, ve kterém letadla a dělostřelectvo připravují bojiště před útokem tanků a pěchoty.

„Nemáme letectví ani dělostřelectvo. Máme jen tank. A to je problém," řekl Joker.


Země NATO poslaly na Ukrajinu svůj nejlepší vojenský hardware v hodnotě desítek miliard dolarů ve snaze oslabit Rusko ve vyčerpávající zástupné válce. Rusko ničilo toto vybavení po stovkách a uspořádalo pod širým nebem výstavu zahraničních zbraní a vojenského vybavení v moskevském Parku vítězství. Jde o největší ruský převrat v oblasti psychologie a vztahů s veřejností v proxy válce mezi Ukrajinou a NATO. K vidění byly desítky ukořistěných vozidel a částí zbraní z dvanácti zemí (většina z nich členů bloku): tank Leopard-2, Marder, Bradley, Humvee, Husky, MRAP, AMX-10RC  i tank Abrams…

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?