Ursula má potíže! Zajímá se o ni protikorupční organizace

zprávy

Transparency International žádá, aby se prošetřilo výběrové řízení Evropské komise na post speciálního zmocněnce pro malé a střední podniky. O funkci se totiž ucházela také česká europoslankyně Martina Dlabajová.

Ursula má potíže! Zajímá se o ni protikorupční organizace
Martina Dlabajová (ANO)
29. února 2024 - 07:03

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová však vybrala do funkce svého spolustraníka z CDU Markuse Piepera. Ten přitom skončil v tendru až třetí.

O pochybnostech kolem výběrového řízení informovaly Hospodářské noviny. Jejich newsletter Ředitelé Evropy minulý týden s odvoláním na článek italského a francouzského zpravodaje v Bruselu celou věc popsal slovem „Piepergate“ a uvedl, že se Dlabajová při konkurzu ukázala jako nejlepší kandidátka.

Na základě těchto doporučení a následných pohovorů ji na funkci navrhl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Přesto Komise oznámila jako nového zmocněnce pro malé a střední firmy s mandátem na několik příštích let a platem 20 tisíc eur lídra europoslanců za CDU Piepera.

Protikorupční organizace Transparency International (TI) označila jmenování slabšího kandidáta za důvod k vážným pochybám o férovosti výběrového řízení, napsal server MfDnes.



Jmenování, v jehož případě byl pominut i závazek instituce dávat šance zástupcům menších států a úspěšným ženám, naznačuje podle organizace mocenské rozhodnutí von der Leyenové kvůli jejímu vlastnímu prospěchu. Kritici označili postup za mocenskou hru von der Leyenové s cílem zajistit si německou podporu pro letní volbu nové šéfky Komise.

Šéf bruselské pobočky TI Nick Aiossa podle HN prohlásil, že v nejlepším případě šlo o "vysoce nedůvěryhodný proces“, v nejhorším pak o střet zájmů, kdy předsedkyně Komise dala lukrativní místo spolustraníkovi s jasným osobním záměrem. Organizace proto vyzvala k nezávislému vyšetření nominace s ohledem na možné porušení etického kodexu Komise.

Šéfka liberální frakce v EP Valérie Hayerová se v úterý za českou europoslankyni postavila. Dlabajová podle ní prací v parlamentu dokázala, že je v otázkách malých a středních firem expertkou, jejíž zkušenosti měly být využity.

Psali jsme:

„Podle nás by měl být v tomto procesu jmenován nejlépe hodnocený kandidát. Je na ombudsmance, aby zahájila vyšetřování, pokud to bude uznáno za nutné a relevantní,“ řekla Hayerová během plenárního zasedání ve Štrasburku.

(dan, prvnizpravy.cz, screen: jdeto)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif