US Úřad pro Ochranná Práva: AI generovaný obrázek není chráněn

zprávy

Nedávno vydal přezkumný výbor Amerického úřadu pro ochranná práva stanovisko, podle kterého obraz generovaný umělou inteligencí (AI) není chráněn autorskými právy.

US Úřad pro Ochranná Práva: AI generovaný obrázek není chráněn
Theatre D'opera Spatial
1. října 2023 - 11:03

To vyvolalo debatu o právním postavení děl vytvořených pomocí AI. Obrázek nazvaný „Theatre D'opera Spatial" vytvořil umělec Jason M. Allen pomocí systému Midjourney a získal cenu na umělecké soutěži Coloradského státního veletrhu v roce 2022.

Jason Allen původně požádal o ochranu autorským právem pro své dílo generované AI v září 2022, ale neuvědomil se, že obraz byl vytvořen s využitím AI. Examinátor úřadu pro ochranná práva, který byl přidělen k tomuto případu, požadoval vysvětlení procesu vytvoření díla. Allen poté odhalil, že do AI systému vložil řadu revizí a textových pokynů, aby dosáhl konečné verze obrazu, kterou následně upravil v programu Photoshop.


Kvůli zapojení AI do vytvoření díla Americký úřad pro ochranná práva odmítl Allenovu žádost o ochranu autorským právem. Allen odvolání podal v lednu, ale bylo mu znovu odmítnuto. Úřad uvedl, že prvky obrazu generované AI nemohou být považovány za originální díla chráněná autorským právem.

Toto není poprvé, co přezkumný výbor odmítl ochranu pro dílo generované AI. V květnu 2022 byla rovněž zamítnuta žádost o ochranu obrazu generovaného AI, který podal informatik Stephen Thaler. Thaler poté žaloval úřad a soud rozhodl, že díla generovaná AI nemohou být chráněna autorským právem.



Rozhodnutí Amerického úřadu pro ochranná práva vyvolalo diskusi o právním postavení a ochraně děl vytvořených pomocí AI. Kritici argumentují, že odmítnutí ochrany autorskými právy pro obrazy generované AI by mohlo mít dalekosáhlé důsledky. Avšak zastánci rozhodnutí věří, že autorská práva by měla být udělena pouze dílům vytvořeným lidskými autory, nikoli systémy AI.

Používání AI v kreativních oblastech se v posledních letech stává stále oblíbenějším, s rostoucí popularitou děl generovaných AI. Avšak právní rámec okolo děl generovaných AI se stále vyvíjí. Případy jako Allenův a Thalerův zdůrazňují potřebu regulací v této oblasti.

Americký úřad pro ochranná práva odmítl komentovat konkrétní případ. Jason Allen vyjádřil přesvědčení, že nakonec vyhraje právní bitvu a zdůraznil možné komplikace, které může rozhodnutí přinést úřadu pro ochranná práva.

Jak se bude vyvíjet debata o ochraně děl generovaných AI, zůstává otázkou, jak zákonodárci a technologické giganty budou řešit potenciální rizika a výzvy spojené s touto novou technologií.

(red,prvnizpravy.cz,dcweekly,foto:dcweekly)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif