USA mají nový problém s F-35, otázky ohledně superstíhaček se množí

zprávy

Pentagon a Lockheed Martin se nemohou dohodnout na nových pravidlech technické podpory pro stíhačky F-35. Mimochodem, opět se objevují informace o nízké dostupnosti strojů ve vojenské službě. Mezitím se blíží termín dodávek letadel do Polska.

USA mají nový problém s F-35, otázky ohledně superstíhaček se množí
F35
27. listopadu 2023 - 04:20

  • Americké ministerstvo obrany pozastavilo jednání se společností Lockheed Martin ohledně logistické smlouvy na technickou podporu a údržbu letounů F-35.
  • V současnosti navrhovaný logistický systém pro tato letadla nesplňuje certifikační požadavky Kongresu.
  • Pentagon a Lockheed Martin se dohodly na prodloužení roční smlouvy o základní podpoře F-35 do 23. března 2024.

Obě strany oddalují dosažení dohody o novém přístupu k údržbě F-35 Joint Strike Fighter. Jak řekl náměstek ministra obrany pro udržitelný rozvoj Christopher Lowman, jednání o logistické smlouvě na tyto stroje se společností Lockheed jsou ve slepé uličce.

V prohlášení vydaném 23. listopadu Úřad ministra obrany uvedl, že současný navrhovaný logistický systém pro tato letadla nesplňuje požadavky na certifikaci Kongresu. Ministerstvo proto pozastavuje jednání ohledně F-35 s Lockheed Martin, uvádí se v prohlášení.

Bylo zdůrazněno, že Pentagon a Lockheed se dohodly na prodloužení roční smlouvy na nezbytnou technickou podporu těchto strojů do 23. března 2024 a že pracují na dodatečném prodloužení do června 2024. Teprve po této době by mohla vstoupit v platnost  nová smlouva.

V rozhovoru na začátku listopadu v Pentagonu náměstek ministra obrany pro udržitelnost Christopher Lowman řekl, že jeho tým spolupracuje se společností Lockheed na certifikaci logistické smlouvy.

Po analýze na základě výsledků poskytnutých výrobcem by však Kongres chtěl, aby společnost dále snížila náklady na údržbu třívariantního stíhacího letounu, což se ukázalo jako překážka při jednání.



Důležitá byla také nedávná zpráva amerického kontrolního úřadu, která nedávno odhalila, že pouze 55 procent stíhaček páté generace F-35 v ozbrojených silách USA jsou schopny plnit bojové úkoly. Důvodem jsou potíže s ovládáním.

V důsledku toho byly dodávky nových letounů F-35 americké armádě pozastaveny až do ukončení probíhajících zkoušek. Opětovné spuštění je naplánováno mezi prosincem 2023 a dubnem 2024.

„Kongres na nás klade opravdu přísné požadavky,"
řekl Lowman.

Dodal, že kvůli patové situaci začali představitelé Pentagonu pracovat na vypracování nové smlouvy na údržbu F-35, která by platila minimálně do konce roku 2024.

Řekl, že se tak děje s cílem poskytnout nezbytný rámec pro podporu a udržení aktuálně nasazených F-35 k provádění operací po celém světě.

Lanz: Nákup F-35 - smysluplná investice nebo největší blamáž?

Celý životní cyklus provozu, údržby a údržby amerických F-35 stojí 1,3 miliardy dolarů.

To má stranám poskytnout více času na jednání a zároveň zajistit kontinuitu technické podpory pro F-35. V roce 2021 Pentagon udělil Lockheedu pro tento účel kontrakt v hodnotě až 6,6 miliardy dolarů.

„Logistické kontrakty založené na výkonu jsou klíčovým způsobem, jak zvýšit dostupnost dílů, připravenost a cenovou dostupnost v dlouhodobém horizontu, protože flotila F-35 roste. Přestože jsme tímto rozhodnutím zklamáni, zůstáváme odhodláni spolupracovat s našimi zákazníky na poskytování podpory pro udržení připravenosti na mise,“ řekl  zástupce Lockheed Martin.

Společnost očekávala rozhodnutí Pentagonu pokračovat v současné dohodě o podpoře, i když se předpokládalo, že půjde o krátkodobou dohodu. Představitelé Lockheedu začátkem tohoto roku předpovídali, že budou moci podepsat novou smlouvu před novým rokem.

V září však potíže s dosažením dohody přiměly vedení společnosti k posunutí termínu na první čtvrtletí roku 2024.

Připomeňme, že Polsko nakoupilo 32 F-35 za 4,6 miliardy USD. Dodávky mají začít v roce 2024.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennikpolityczny,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif