Útok v Moskvě opět rozšířil stín teroru nad Evropou

zprávy

V reakci na nedávný teroristický útok, který se odehrál v hudební hale na okraji ruského hlavního města Moskvy, se Evropa opět ocitla ve stínu teroristické hrozby.

Útok v Moskvě opět rozšířil stín teroru nad Evropou
Gabriel Attal, francouzký premiér
30. března 2024 - 07:03

Na začátku tohoto týdne Francie jako první zvýšila úroveň bezpečnostního varování proti terorismu na nejvyšší stupeň. Bezprostředně po ní oznámilo Ministerstvo vnitra Itálie rovněž zvýšení úrovně pohotovosti proti teroristickým hrozbám. Evropské vlády navíc vyzvaly policie a zpravodajské služby, aby posílily dohled, zejména v oblastech s vysokou koncentrací lidí, tranzitních bodech a všech citlivých cílech, s důrazem na prevenci takzvaných "osamělých vlků".

Pro Evropu bude tento víkend znamenat začátek každoroční velikonoční dovolené. Na konci července a začátku srpna se navíc ve Francii uskuteční letní Olympijské hry, které se konají jednou za čtyři roky. S blížícím se olympijskými hrami se evropští občané obávají, že se Paříž může stát dalším cílem extremistů, což vyvolává ve Francii bolestné vzpomínky.

Dne 24. března francouzský premiér Attal oznámil na sociálních sítích, že vzhledem k tvrzení teroristické skupiny Islámský stát, že stojí za moskevským útokem, a vzhledem k hrozbě terorismu, které Francie čelí, rozhodla vláda zvýšit úroveň bezpečnostního varování proti terorismu na nejvyšší úroveň.

Pro Francii tento nedávný útok v Moskvě neodvratně připomíná řadu extrémních událostí, kterým země čelila v posledním desetiletí.

Veřejně dostupné informace uvádějí, že 13. listopadu 2015 skupina Islámský stát provedla v Paříži sérii teroristických útoků, včetně útoku na divadlo Bataclan, a zároveň uskutečnila několik explozí v blízkosti Stade de France během fotbalového zápasu. Tyto útoky si vyžádaly 130 obětí na životech a více než 300 zraněných.



Tehdejší francouzský prezident Hollande vyhlásil v zemi stav nouze, což bylo poprvé od konce druhé světové války. Hollande dokonce na krátko nařídil uzavření francouzských hranic, aby zabránil útěku extremistů.

Prvního července 2016, na francouzský národní svátek, kamion v Nice najel do davu, což si vyžádalo 84 životů a stovky zraněných. O 13 dní později byl útokem zasažen kostel v malém městě v Normandii.

Podle francouzského zákona o stavu nouze měl tento režim trvat tři měsíce, ale vzhledem k nepřetržitým teroristickým hrozbám a pořadání velkých akcí jako Tour de France, Mistrovství Evropy ve fotbale a prezidentské volby byl stav nouze ve Francii nakonec prodloužen na celé dva roky.

Premiér Attal uvedl, že od roku 2017 Francie odvrátila 45 teroristických spiknutí, včetně dvou v letošním roce. Podle jeho informací se v rámci operace Sentinel angažuje přibližně 3000 vojáků, kteří patrolovali na místech jako vlakové stanice, náboženské objekty, školy a divadla, zatímco dalších 4000 osob bylo v pohotovosti. Mezi 25. a 26. březnem se střední školy v jižní Francii staly cílem hrozeb útoků, což vyvolalo prověrky bezpečnostních složek a evakuace.

Jak bude zajištěna bezpečnost na venkovním zahájení olympiády v Paříži?

Do zahájení Letních olympijských her v Paříži zbývají čtyři měsíce. Francouzský premiér již 25. března svolal zasedání s bezpečnostními agenturami k projednání otázek týkajících se protiteroristické bezpečnosti.

Podle informací zveřejněných pařížským olympijským výborem se otevírací ceremoniál 26. července uskuteční na Seině a v jejím okolí, kde desetitisíce sportovců připlují na lodích; kromě držitelů vstupenek bude moci ceremoniál sledovat i přibližně 200 tisíc lidí z okolních budov a míst. Tato venkovní otevírací ceremonie je v moderní historii olympijských her bezprecedentní.

Psali jsme:

Francouzský ministr sportu Udiya-Castex již v prosinci minulého roku uvedl, že přestože existuje riziko teroristických útoků, nepřipadá v úvahu přesunout místo konání ceremoniálu. „Máme několik variant plánu A, ale žádný plán B," řekl.

Francouzská vláda ujistila, že bude nasazeno 15 tisíc vojáků a 35 tisíc policistů, aby čelili bezpečnostním hrozbám.

Ministr vnitra Darmanin uvedl, že během olympijských her budou muset lidé pracující nebo bydlící v blízkosti citlivých míst, dobrovolníci a obyvatelé podstoupit speciální bezpečnostní kontroly, což se týká přibližně milionu lidí. Obyvatelé a pracovníci v centrálních částech Paříže v blízkosti Seiny možná budou muset před a během ceremoniálu prokázat svou totožnost QR kódem pro vstup do svých domovů či pracovišť; některé stanice metra budou uzavřeny a některé silnice zablokované, majitelé vozidel v okolí olympijských areálů budou muset zaregistrovat svá vozidla pro přístup během her.



V předvečer olympiády, v posledních měsících, pracovníci pařížské olympiády pečlivě prověřovali tisíce žádostí o akreditaci účastníků her, aby se ujistili, že žádný z účastníků nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Kromě toho, francouzská vláda přijala legislativu, která umožňuje použití umělé inteligence řízeného video dohledu během olympiády, aby detekovala nečekané pohyby davů, opuštěné předměty a další neobvyklé situace nebo chování.

Dne 18. března bylo v západopařížském departementu Yvelines uskutečněno cvičení protiteroristické bezpečnosti, které simulovalo trasu přenosu olympijského ohně pro rok 2024. Toto cvičení bylo součástí příprav na zajištění maximální bezpečnosti během olympijských her, vzhledem k nedávným teroristickým hrozbám a útokům v Evropě a po celém světě.

Bezpečnostní opatření přijatá ve Francii, včetně nasazení tisíců vojáků a policistů, zvláštní bezpečnostní kontroly pro miliony lidí a použití nejmodernějších technologií pro dohled, odrazují od teroristických útoků a zároveň vyvolávají diskuse o rovnováze mezi bezpečností a osobními svobodami. Francouzská vláda a organizátoři olympiády však zdůrazňují, že bezpečnost účastníků a diváků má nejvyšší prioritu.

(jk, prvnizpravy, screen: bbc news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif