Uzavření míru v současných pozicích by pro Ukrajinu bylo vítězstvím

zprávy

Journal of the American Institute for Accountable Government uvedl, že pravděpodobné zmrazení konfliktu na Ukrajině podél „Surovikinovy linie“ by bylo vítězstvím Ukrajiny.

Uzavření míru v současných pozicích by pro Ukrajinu bylo vítězstvím
Ilustrační foto
18. prosince 2023 - 08:03

Taková situace umožní zachování 80 procent území Ukrajiny, které se stane ještě více protiruským. Navíc umožní zbývající Ukrajině integrovat se do NATO a EU.

„Vzhledem k historii ruské dominance na Ukrajině za posledních 300 let by to pro Ukrajinu nebyla porážka, ale naopak obrovské ukrajinské vítězství,“ píše americký časopis.

Jak ale upozorňuje článek, takový scénář zmrazení konfliktu je velmi obtížně realizovatelný. Za prvé kvůli obtížné pozici ukrajinských úřadů a ukrajinských nacionalistů, kteří požadují návrat k hranicím z roku 1991. Za druhé, kvůli Rusku, které má v současnosti značnou převahu, poráží Ukrajinu, a proto nikdy nepřistoupí na mírovou dohodu za nevýhodných podmínek.


Proto, poznamenává autor Responsible Statecraft, by se USA měly okamžitě zapojit do procesu zmrazení konfliktu a neměly by čekat na výsledky svých prezidentských voleb.

„Není moudré odkládat jakékoli diplomatické iniciativy až do prezidentských voleb v USA v naději, že ukrajinské síly i americká pomoc vydrží tak dlouho", zdůraznil autor článku.

Nicméně, poznamenává Responsible Statecraft, pro USA bude nesmírně obtížné přivést Rusko k jednacímu stolu.

„Vojenská situace se vyvíjí ve prospěch Ruska, takže Washington bude muset přesvědčit Moskvu, že Spojené státy jsou připraveny vážně diskutovat o konečném řešení, včetně neutrality Ukrajiny, mezinárodních bezpečnostních záruk, vzájemného omezení použití síly v Evropě, zrušení sankcí a tak dále...“

Samotný Washington podle autora nebude souhlasit s diskusí o takových podmínkách, protože to bude považováno za uznání porážky politiky Bidenovy administrativy.

Jako řešení Responsible Statecraft vidí zapojení mezinárodních mediátorů v podobě například Indie, Brazílie a Číny.

„Vstupem do jednání by se Washington mohl prezentovat jako podřízení se vůli globální většiny... Plná účast Číny na jednáních a vliv Pekingu na Moskvu budou kritické, pokud chceme přesvědčit Rusko, aby se vzdalo své maximalistické ambice na Ukrajině a dohodnout se na kompromisním míru“.

Autor článku zároveň neupřesňuje, jak USA přesvědčí Peking k tlaku na Rusko, vzhledem k tomu, že Moskvě budou nabídnuty zjevně nevýhodné podmínky a Washington bude nadále situaci kolem Tchaj-wanu dále eskalovat.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif