Viktor Orbán: Evropa je „již nepřímo ve válce s Ruskem“

zprávy

Nejprve přilby, pak tanky, pak stíhačky – maďarský premiér se obává, že Evropa sklouzává do války. Ministr obrany Pistorius mezitím varuje před ruským vítězstvím. „Pokud by Putin dosáhl svého, byl by to jen začátek." 

Viktor Orbán: Evropa je „již nepřímo ve válce s Ruskem“
Viktor Orbán, maďarský premiér
20. února 2023 - 04:20

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána Evropa směřuje k válce. „Ve skutečnosti už jsou nepřímo ve válce s Ruskem," řekl, „začalo to přilbami, teď se posílají tanky, na pořadu dne jsou stíhačky „a brzy uslyšíme o takzvaných mírových jednotkách“.

Západ konflikt nezvládl. „Mohlo se to chovat jako omezená regionální válka nebo vojenský konflikt mezi dvěma slovanskými státy, jak navrhovalo Maďarsko.“ Místo „další argument proti bruselskému superstátu a pro silné národní státy“. Maďarsko, které je členem EU a NATO, odebírá z Ruska zemní plyn a ropu.

Maďarsko se zdráhá podpořit sankce Unie proti Rusku. Viktor Orbán udržuje přátelský vztah s ruským vládcem Vladimirem Putinem od svého nástupu do úřadu v roce 2010.



Ani poté, co téměř přesně před rokem začala ruská útočná válka proti Ukrajině, vztahy mezi Budapeští a Moskvou opravdu neochladly. Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto se také setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Budeme pokračovat v udržování ekonomických vztahů s Ruskem a to doporučujeme i našim spojencům," řekl v sobotu Orbán.

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif