Viktor Orbán: „Musíme dobýt Brusel!"

zprávy

15. březen je v Maďarsku jedním ze tří státních svátků. Připomíná se začátek Maďarská revoluce a boj za svobodu a nezávislost 1848–1849. Tato revoluce stála mnoho lidí život.

Viktor Orbán: „Musíme dobýt Brusel!"
Viktor Orbán, maďarský premiér
18. března 2024 - 02:20

Mučedníci jsou dodnes velmi uctíváni. S pomocí carských vojsk se Habsburkům podařilo revoluci vítězně a krvavě ukončit. Následky trvají dodnes.

U příležitosti letošních oslav se v pátek před slavnostně osvětleným Národním muzeem v Budapešti sešly desetitisíce lidí, aby si vyslechly oslavný projev Viktora Orbána. Jak už to v Maďarsku bývá, projev byl plný vlastenectví a úcty k maďarskému lidu.

S ohledem na volby do Evropského parlamentu 9. června tohoto roku má Orbán velkou naději, že levicovou parlamentní většinu vystřídají konzervativní a vlastenecké síly. Žádanou změnu nazývá obsazením nebo dobytím Bruselu. Maďarští občané by měli na výběr mezi válkou a mírem a  mezi vodítkem Bruselu a maďarskou svobodou. Maďarsko si za všech okolností zachová svou suverenitu. Některé pozoruhodné body z jeho projevu:

Orbán se zeptal: „Jste na straně pravdy, nebo hledáte přijetí do bečícího stáda ovcí?“ Maďaři by se museli rozhodnout, zda chtějí zůstat na cestě maďarské pravdy a nebo jít cestou do Sorosovy říše.


Premiér připomněl, že Brusel nebyl první říší, která se zaměřila na Maďarsko, ale za posledních 500 let si každá říše dříve nebo později uvědomila, že útlak, vydírání a násilí s námi nic nedosáhnou.

Jen Brusel to podle jeho názoru odmítá pochopit. „Pokud tedy chceme zachovat svobodu a suverenitu Maďarska, nemáme jinou možnost, než okupovat Brusel,“ zdůraznil. „Půjdeme do Bruselu a sami provedeme změny v Evropské unii."

„Nebudeme tolerovat jejich snahy zničit farmáře, vyvlastnit střední třídu, zničit evropské společnosti, krást práva národů, přeměnit naše děti v dluhové otroky a navíc vést celou Evropu k válce."


Podle Orbána dává Brusel Maďarům válku místo míru, šarády právního státu místo bezpečnosti a finanční vydírání místo sociální podpory. „Byli jsme oklamáni, ale je čas, abychom se vzbouřili a obnovili sebeúctu a sebeúctu evropského lidu."

„My Maďaři žijeme jinak a chceme žít jinak. Pocházíme odněkud a máme cíl, za kterým chceme jít.“

Orbán dodal, že lidé v západním světě věří, že člověk je tam, úplně sám, záleží zcela na jeho svobodné volbě, kterým občanem se stane, zda je to chlapec nebo dívka, a také věří, že rodina je to, co si vymyslí  pro sebe, zatímco země je pouze dějištěm operací.

„Chtějí nás zatlačit do války, chtějí nám dát migranty a chtějí převychovat naše děti. My ale neválčíme, nepouštíme migranty a nedáváme jim děti. Je to jednoduché jako jedna, dva, tři a jasné jako den, protože Maďarsko je svobodná a suverénní země a tak to i zůstane.“

Slavnostní akce se zúčastnila také delegace „německy mluvící komunity v Maďarsku“ pod vedením organizátora, vloggera a aktivisty Ignaze Beartha, který žije v Maďarsku.

Před Orbánovým projevem se Bearth, který pochází ze Švýcarska, setkal s kameramanským týmem veřejnoprávní televize. Setkání se ukázalo být trochu bizarní. Reportér MDR Arndt Ginzel a jeho kameraman Gerald Gerber chtěli pravděpodobně natočit jednu z obvyklých pobuřujících zpráv o „diktátorovi“ a „pravicovém populistovi“ a démonizovat publikum jako „nacisty“.

Mezitím se jim to podařilo jen v omezené míře. Bearth dal týmu jasně najevo, že je v Maďarsku nechce a že tam není potřeba „prolhaný tisk“. Ze své strany nechal schůzku natočit na video pro dokumentaci, která byla jen na TikToku zhlédnuta již 300 000krát:

V době vzrůstajícího paternalismu, pronásledování, cenzury a konformity tisku je osvěžující slyšet každou chvíli dobré zprávy. Kéž má Orbàn ve svém hodnocení pravdu. Je hezké mít v čele evropské země člověka, který nezastupuje zájmy atlantistů, takzvaných „demokratických institucí“, jako jsou NATO, MMF, Světová banka, CIA a Úřad pro Ochrana ústavy, ale pouze lidí, kteří ho zvolili.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif