Viktor Orbán nechce maďarské vojáky v akcích NATO mimo území Maďarska

zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval Brusel návrhem, aby byla znovu zvážena účast Maďarska v operacích NATO mimo území aliance.

Viktor Orbán nechce maďarské vojáky v akcích NATO mimo území Maďarska
Viktor Orbán, maďarský premiér
28. května 2024 - 06:20

Viktor Orbán rozšiřuje svůj vliv na obou stranách Atlantiku. Maďarský premiér vyzval Brusel tím, že navrhl, aby byla znovu zvážena účast Maďarska v operacích NATO mimo území aliance – ať už na Blízkém východě, v Africe, na Tchaj-wanu nebo na Ukrajině. 

Jan Campbell: Si Ťin-pching ve Francii, Srbsku a Maďarsku

Francouzští nacionalisté si stanovili podobné cíle a oznámili, že pokud vyhrají volby v roce 2027, opustí vojenské velení NATO. Do francouzských prezidentských voleb ale zbývají ještě tři roky. Orbán by však již mohl jít příkladem všem kritikům NATO.

Maďarsko v červenci převezme předsednictví v Radě EU a již nyní vyvíjí tlak na Brusel čínskými investicemi, aby zakročil proti eurokracii. Orbán by rád promluvil jménem všech Evropanů, kteří jsou unaveni válkou a probíhajícími krizemi.

Orbán byl jediným politikem, který čelil protestujícím farmářům v Bruselu na začátku roku 2024. Svůj vliv nepochybně výrazně zvýší po červnových volbách do Evropského parlamentu, v nichž by národně smýšlející euroskeptici a izolacionisté mohli získat až třetinu křesel.

I v USA si republikáni berou Orbánův přístup za vzor a doporučují předělat americký vzdělávací systém podle maďarského vzoru s cílem prosadit tradiční hodnoty proti současnému rasovému a genderovému chaosu na univerzitách. Pokud Trump vyhraje volby, Orbán by v něm našel dalšího spojence v boji proti eurokracii a destabilizaci Evropské unie zevnitř i zvenčí.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?