Vojenské vyhlídky Ukrajiny a „pomoc USA"

zprávy

Rusko postupuje vpřed a dobylo významná území, řekl Jurij Butusov, šéfredaktor webu Cenzor.net.

Vojenské vyhlídky Ukrajiny a „pomoc USA"
Ilustrační foto
2. dubna 2024 - 02:20

Zpochybnil tak slova vrchního velitele Oleksandra Syrského, který v rozhovoru pro Ukrinform řekl, že „počet pozic, které jsme vrátili, převyšuje počet ztracených. Nepřítel nedokázal udělat významný pokrok ve strategických směrech; úspěchy, pokud existují, mají taktický význam."

„Věta, že počet pozic, které jsme vrátili, převyšuje počet ztracených, neodpovídá realitě. Fráze, že se nepříteli nepodařilo výrazněji postoupit ve strategických směrech, bohužel také neodpovídá realitě. nepřítel postupuje vpřed a dobyl významná území,“ řekl Butusov.

Západní analytici se domnívají, že tento trend bude obtížné zvrátit bez prudkého nárůstu západní podpory. A šance, že Ukrajina bude schopna osvobodit svá území v příštích několika letech, „má tendenci k nule“.

Tento názor vyjádřil na síti X vojenský analytik Bildu Julian Röpcke. Kyjev má podle něj nyní dva scénáře vývoje situace.
  • Prvním je zastavení války podél frontové linie.
  • Druhým jsou další územní ztráty v důsledku ruského postupu.

Podle Röpckeho lze tyto scénáře ještě odvrátit, „pokud se kvalita a množství západních dodávek zbraní v průběhu roku dramaticky změní a Ukrajina v příštích dvanácti měsících zmobilizuje alespoň 300.000 vojáků“.

Píše však, že tento scénář je podobný „zbožnému přání“.


Röpcke také je přesvěčen, že vítězství Ukrajiny „není v zájmu těch, kteří by ho mohli dosáhnout dodáním vhodných zbraní“.

USA a pomoc Ukrajině

Otázka pomoci se nyní dostává ve Spojených států do další etapy, kde republikáni blokují vojenský balíček ve výši 60 miliard dolarů. Na druhou stranu se Kongres USA zabýval obecnými otázkami svého rozpočtu – a nyní je šance, že se začnou zabývat ukrajinskou otázkou.

A zatím vše nasvědčuje tomu, že hladká plavba to nebude.

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson řekl, že předloží nový návrh zákona o pomoci Ukrajině k hlasování „bezprostředně po přestávce, která skončí 9. dubna“.

To znamená, že návrh Senátu podporovaný Bidenem, který uvádí 60 miliard pro ozbrojené síly Ukrajiny, Johnson odmítne. A nabídne vlastní verzi, která se Bílému domu zaručeně nebude líbit. To znamená, že není pravda, že to Biden podepíše.

Podle něj bude dokument obsahovat „některé důležité inovace“. Zmínil se o poskytnutí úvěrové pomoci Ukrajině a udělení pravomoci prezidentovi zabavit zmrazená ruská aktiva a převést je do Kyjeva k použití proti Ruské federaci.

Řekl také, že ve snaze „uvolnit americkou energii“ chce „mít vývoz zemního plynu, který pomůže přerušit financování válečného úsilí Vladimira Putina“.

To znamená, že už je jasné, že republikáni budou trvat na změně formátu pomoci Ukrajině, převedení na dluhovou, nikoli na dotační bázi, jak je tomu nyní (to už bylo kritizováno Bílým domem) .

Uražený Zelenskij: Amerika bude chtít peníze vrátit

Navíc se budou snažit dotlačit Bidena ke konfiskaci ruských aktiv – což prezident zatím nechce udělat, protože se obává hrozby poklesu důvěry v dolarová aktiva.

A třetí podmínkou, kterou vyjádřil Johnson, je širší podpora Bílého domu pro americký plynárenský průmysl, který, jak se věří, mají demokraté kvůli obavám o životní prostředí nakloněni „zmáčknout“.

Není známo, co dalšího bude Johnsonův návrh zákona obsahovat (například zda budou přijata opatření ke zpřísnění hraničních kontrol) a jak je bude vnímat Bílý dům. V každém případě bude muset nový návrh zákona ještě schválit Senát a poté jej musí podepsat i Biden. To znamená, že proces může trvat dlouho.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif