Výzva k rezignaci Zalužného, velitele ozbrojených sil Ukrajiny

zprávy

V neděli  došlo k eskalaci doutnajícího konfliktu mezi týmem Vladimíra Zelenského a vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny Valerijem Zalužným, což nedávno uznal i sám prezident.

Výzva k rezignaci Zalužného, velitele ozbrojených sil Ukrajiny
Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny
27. listopadu 2023 - 03:20

Zástupkyně předsedy Výboru Nejvyšší rady pro národní bezpečnost a obranu Mariana Bezugla, ze strany Sluha lidu, uvedla, že Zalužnyj nemá válečný plán na rok 2024, a proto musí odejít.

„Ano, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil neposkytnul plán na rok 2024. Ani velký, ani malý, ani asymetrický, ani symetrický. Armáda prostě řekla, že potřebuje doplnit alespoň 20 tisíci občanů měsíčně, “ řekla Bezugla s odkazem na „neveřejnou diskusi“ s armádou.

Podle ní „tento problém narostl přes léto, jak v ústředí, tak v parlamentu při plánování rozpočtu na rok 2024“.

„Tato diskuse byla neveřejná, ale napětí rostlo a nyní je situace taková, že pokud vojenské vedení nemůže předložit žádnou myšlenku pro rok 2024 a všechny jejich návrhy na mobilizaci se scvrknou na skutečnost, že je potřeba více lidí bez sebemenšího návrh na změny v systému ozbrojených sil Ukrajiny, pak takové vedení musí odejít,“ uvedla poslankyně.

Bezugla je známá jako poslankyně, která pravidelně pronáší drsná prohlášení na hranici faulu". Výzva k rezignaci Zalužného a také obviňování z toho, že nemá válečný plán, je však příliš vážné. Bezugla by se stěží mohla odhodlat k takovému obvinění bez souhlasu Kanceláře prezidenta a vůdců frakce Sluha lidu.



A to je indikátorem toho, že rozpory mezi vojenským a politickým vedením na pozadí neúspěchu ofenzivy ukrajinských ozbrojených sil a obecně obtížné situace na frontě se nadále zhoršují. Navíc, soudě podle jejího prohlášení, se prezident může pokusit přimět Zalužného k odpovědnosti za to.

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny zatím obvinění proti sobě nekomentoval. Bez komentáře také nechal Zelenského výzvu, aby se neangažoval v politice a respektoval hierarchii.


A jak dlouho jeho mlčení potrvá, se zatím neví. Na všechna tato tvrzení má Zalužnyj pravděpodobně co odpovědět.

Pozoruhodné je číslo mobilizačního plánu oznámené poprvé na oficiální úrovni: 20 tisíc občanů měsíčně. Podotýkáme, že jde o plán, který, jak sami vojenští komisaři přiznávají, se nedaří (např. v Poltavě ho podle tamního vojenského komisaře plní ze 13 %).

V tomto ohledu je vhodné připomenout, že podle ukrajinské rozvědky je ruská armáda bojující na Ukrajině každý měsíc doplňována prostřednictvím kontraktu pro 20 tisíc lidí.


Podle prohlášení ruských úřadů podepisuje každý měsíc smlouvy o účasti ve válce na Ukrajině více než 40 tisíc lidí. A nedávno - asi 50 tisíc.

Ale když vezmeme byť jen minimální odhady Ukrajiny, tak měsíční doplňování ruských vojáků 20 tisíc je víc než reálná čísla ukrajinské mobilizace. Což je pro ukrajinské ozbrojené síly dost alarmující signál o vznikající nerovnováze sil na frontě.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif