Vzájemná obvinění po havárii ruského letadla

zprávy

Po havárii ruského letadla se vlády v Moskvě a Kyjevě ve středu překrývaly obviněními. Podle ruského ministerstva zahraničních věcí Ukrajina sestřelila vojenský dopravní stroj s ukrajinskými válečnými zajatci, kteří by měli být součástí plánované výměny.

Vzájemná obvinění po havárii ruského letadla
Z místa dopadu letadla
25. ledna 2024 - 09:23

Při havárii v pohraniční oblasti Belgorod zahynulo všech 74 lidí na palubě, z toho bylo 65 ukrajinských zajatců.

Il-76 havaroval asi v 11:00 moskevského času (8:00 hodin. GM ). Na palubě bylo 65 ukrajinských zajatců, kteří byli přepravováni na výměnu. Kromě toho bylo v letadle šest členů posádky a tři doprovázející lidé.

Letadlo havarovalo pět až šest kilometrů od vesnice Jablonovo v okrese Korocha v ruském pohraničním regionu Belgorod, nehoda nezpůsobila žádné škody na zemi..  

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij požádal o úplné vyřešení incidentu. Ve svém večerním videu obvinil vládu v Moskvě z hraní „ se životem ukrajinských válečných zajatců “.


Leteckou havárii posoudí Rada bezpečnosti OSN

V pátek večer se na žádost ruského zástupce bude konat zasedání Rady bezpečnosti OSN věnované havárii ruského Il-76 v oblasti Belgorod.

Oznámil to zástupce stálého představitele Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij na svém telegramovém kanálu.

Francie, která v lednu předsedá Radě bezpečnosti OSN, nejprve odmítla schůzku požadované Ruskem uspořádat. Poljanskij to nazval zneužitím moci ze strany předsedající strany a „pokusem chránit kyjevský režim“.

Schůzka však byla naplánována na 25. ledna v 17:00 newyorského času (00:00 26. ledna kyjevského času).
Obvinění Německa a USA

Obvinění Německa a USA

Ruští poslanci také navázali spojení s Německem během debaty o havárii. Předseda Dumy Vjačeslav Volodin vzkázal členům americkému Kongresu a německému Bundestagu zprávu, že „ budou konečně schopni zjistit, koho financují a komu pomáhají. Ukrajina zabila své vlastní vojáky „americkými a německými raketami.“

(rp,prvnizpravy.cz,diepresse,strana,tass,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif