Washington Post: Stahování ukrajinských sil z Avdijivky bylo chaotické

zprávy

Stahování ukrajinských jednotek z Avdiivky bylo chaotické a začalo ještě před Syrského rozkazem - vojáci prostě začali opouštět své pozice bez koordinace s velením.

Washington Post: Stahování ukrajinských sil z Avdijivky bylo chaotické
Ilustrační foto
22. února 2024 - 03:20

Píše o tom Washington Post s odvoláním na ukrajinskou armádu.

„Vojáci zapojení do operace řekli, že si nejsou jisti, kolik jejich kamarádů zůstalo v Avdijivce, ale jakýkoli počet obětí by pravděpodobně vedl k dalšímu zhoršení morálky na frontě," píše se v článku.

Washington Post cituje prohlášení amerických představitelů s odvoláním na ukrajinské představitele, že desítky ukrajinských vojáků zůstaly v Avdijivce, když se jejich jednotky stáhly.


Jeden vysoký americký představitel uvedl, že postupující ruská armáda zajala nejméně 25 ukrajinských vojáků. Počet by se mohl pohybovat kolem 100, jak Ukrajinci později americkým představitelům přiznali.

Příslušníci ozbrojených sil obeznámení s posledními týdny bojů v Avdijivce a rychlým stažením ukrajinských jednotek z města uvedli, že situace je chaotická a špatně naplánovaná.

Ústup nařízený generálplukovníkem Alexandrem Syrským byl údajně „temnou a nebezpečnou“ operací – a stěží spořádaným ústupem do „výhodnějších pozic“, jak tvrdili ukrajinští vojenští velitelé.

Jeden voják anonymně řekl, že někteří vojáci dostali rozkaz „zaujmout pozice, které již byly ztraceny nebo zničeny“. Voják řekl, že vojáci byli po dvou letech nestřídané služby vyčerpaní a únava je donutila opustit své pozice „bez předchozího souhlasu velení“.

„Rusové postupují v mnoha směrech a nehodlají se zastavit. Rusové mohou brzy vstoupit do města Dněpr, pokud nebudou učiněna vážná rozhodnutí,“ uvedl důstojník 4. operační brigády „Rubež" Vladimir Raščuk.

„Mají stejnou taktiku jako v Mariupolu, Bachmutu a Avdijivce. Používají obrovské množství techniky, dělostřelectva, FPV vybavení a také nešetří pracovní síly," řekl Rašsčuk.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif