WP: Na Ukrajině jsou vesnice, kde kvůli mobilizaci nejsou už žádní muži

zprávy

Píše o tom Washington Post ve své zprávě z vesnice Makov v Chmelnické oblasti.

WP: Na Ukrajině jsou vesnice, kde kvůli mobilizaci nejsou už žádní muži
Mobilizace
17. března 2024 - 02:20

„Ti, kteří zůstávají, se obávají, že budou každou chvíli povoláni. Jejich sousedé jsou již stovky mil na východě v zákopech na frontě. Někteří z nich byli zabiti nebo zraněni. Několik se pohřešuje. Další obyvatelé této vesnice – asi 45 mil od hranic Rumunska a Moldavska – uprchli do zahraničí nebo našli způsoby, jak uniknout válce, legálně nebo skrytě,“ píše se v článku.

Tyto údaje potvrdili novináři v místní škole, kde vedou seznamy žáků, jejichž rodiče odešli z vesnice.

Místní obyvatelé říkají, že „vojenští náboráři chytají každého, koho mohou" a „toulají se téměř prázdnými ulicemi a hledají zbývající muže". Určitý počet branců z Makova si v současné době odpykává trest ve vězení za odmítnutí mobilizace.

„Lidé jsou na ulici chytáni jako psi," řekla 35letá Olga Kameťuk, jejíž manžel se zastavil na kafe na dálnici poblíž vesnice a byl zadržen policisty TCC.

„Navzdory diagnóze osteochondrózy, onemocnění kloubů, se za 10 minut podrobil lékařskému vyšetření a byl poslán na frontu, kde byl zraněn,“ píše se v článku.


Pěšák Sergej, mobilizovaný z Makova, se vrátil domů na dovolenou a řekl, že ho chtějí odvézt z ulice zpět do vojenského registračního úřadu.

„Když si vojenští komisaři uvědomili, že už slouží, zeptali se, co cítí k lidem, kteří nikdy neviděli den války." Sergej odpověděl, že je na ně, na vojenské komisaře více rozzloben, a ne na své spoluobčany.

„Vy jste voják z povolání a já jsem civilista, ale já bojuji a vy ne," řekl.

30letý obyvatel Makova Alexej byl mobilizován z ulice, když opravoval své auto. Když se po několika ranách a otřesech vrátil z fronty, řekl, že z tuctu jeho kolegů zůstali naživu jen dva.

16letá Polina říká, že jejího otce odvedli vojenští komisaři, když šel do místního obchodu. Proto muži, kteří zůstali ve vesnici, nyní jednoduše neopouštějí dům.

Již dříve Financial Times napsal, že Kyjev plánuje mobilizovat 330 tisíc rekrutů.

The New York Times publikoval článek o ukrajinských vojenských komisařích a nazval je „Únosci“.

(rp,prvnizpravy.cz,washingtonpost,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif