Z první linie: Rusové postupují, Ukrajinci ustupují

zprávy

Ruská veřejnost tvrdí, že vstoupila do Krasnohorivky západně od Doněcka. Ukázali video z okraje obce, píše v článku na ukrajinském webu Strana.

Z první linie: Rusové postupují, Ukrajinci ustupují
Ilustrační foto
29. února 2024 - 03:20

Ukrajinský telegram Deep State uvedl, že Rusové postoupili jižně od města. Jeho mapa také umisťuje východní okraj města do šedé zóny, což znamená, že by tam mohlo dojít k boji.

Jak už psala Strana, právě u Krasnohorivky se nachází jediný úsek fronty u Doněcka, který se od 24. února 2022 nepohnul.



Pokračuje diskuse o tom, zda jsou za Avdijivkou obranné linie a jak dlouho na nich mohou ukrajinské ozbrojené síly vydržet.

Velitel skupiny Tavria, zodpovědný za tuto oblast, uvádí, že obranu v oblasti Tonenkoje, Orlovka a Berdyči usnadňuje terén, protože tam je kaskáda nádrží.

Nyní je podle mluvčího skupiny Lichovy ruská armáda blokována na přístupech k vesnici Orlovka.

K večeru však ruská vojenská veřejnost psala, že Orlovka již byla dobyta a ukrajinské jednotky odtud odešly. V době zveřejnění to nebylo z ukrajinských zdrojů potvrzeno.

Ukrajinští experti a armáda zároveň pokračují v diskusích o problémech s vybavením opevněných pozic na nové obranné linii.

Existuje stále více důkazů, že situace s nimi je pro ukrajinské ozbrojené síly špatná.

Mladší seržant praporu bezpilotních systémů 3. samostatné útočné brigády Anatolij Nikitin řekl, že mají polní opevnění, ale nepomáhají proti řízeným pumám, které nyní Ruská federace aktivně používá na pozice ukrajinských vojáků.

Další vojenští představitelé také říkají, že tato opevnění jsou pro dlouhodobou obranu nedostatečná. Armádní inženýr s volacím znakem Corsair píše, že ženijní úřady brigády „nevědí, jak plánovat dopředu a podávat žádosti ve špatnou dobu“.

„Když přijedu na místo, nemám ani mapu, ani pořádné zdůvodnění. Zpravidla se říká: „Musíme kopat od toho pařezu k výsadbě." Tak to ale nefunguje. Obrana musí být nepřetržitá ,“ píše Corsair.

Podle něj tam není dřevo a beton, protože „posádky nemají sílu vůle na tom trvat a OTU nemá peníze“. U stavební techniky je nutné uzavírat smlouvy s podniky, ale nikdo to nedělá.


Mezitím 110. samostatná mechanizovaná brigáda bránící Avdijivku po ústupu z města střídala. „Jdeme si odpočinout. Jdeme ven se vztyčenou hlavou. Po dvou letech konfrontace konečně dochází k rotaci," uvedla brigáda na facebookovém příspěvku.

Je známo, že mnoho členů brigády bylo zajato a zemřelo. Přesný počet těchto ztrát však není uveden.

Té noci došlo k vážnému ostřelování. V Pokrovsku v Doněcké oblasti byla raketami napadena univerzita a škola. Poškozeno bylo nejméně 14 obytných budov, dvě administrativní budovy, kulturní palác, pošta a rozvod tepla.

Útok KAB byl na Kupjansk, kde zemřeli dva lidé – jeden z nich kněz. Kavárna a kostel Ježíše Krista byly zničeny.

Veřejnost dnes také ukázala video leteckého bombového útoku na Kuračovo v Doněcké oblasti. Jsou tam záběry z příjezdu do místní tepelné elektrárny.

Kdy videa vznikla, není jasné. Naposledy DTEK informoval o ostřelování přední tepelné elektrárny 22. února. I tuto noc ale přišla rána – hasičská zbrojnice byla prý poškozena.

Forbes potvrzuje, že Ruské federaci se nedávno poprvé podařilo zničit raketou odpalovací zařízení NASAMS v oblasti Záporoží. Včera to oznámilo ruské ministerstvo obrany, Ukrajina to nekomentovala.

Publikace také analyzuje, proč ukrajinské ozbrojené síly sestřelily 10 ruských vojenských letadel za 10 dní. Včetně vzácného A-50.

Autor článku naznačuje, že ukrajinské ozbrojené síly nasadily na frontu několik systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, které jako součást mobilních skupin protivzdušné obrany rychle postupují po frontě při hledání ruských letadel.

Jednou z nevýhod tohoto agresivnějšího přístupu je nedostatek západních raket, které Spojené státy od konce prosince nepřevezly na Ukrajinu. „Jinými slovy, Ukrajině nakonec – možná brzy – dojdou nejlepší rakety protivzdušné obrany,“ píše autor David Axe.

Ale A-50 byl sestřelen na vzdálenost asi 193 km. Článek se domnívá, že by se mohlo jednat o sovětský komplex S-200, vyjmutý z dlouhodobého skladu .

Dalším faktorem je, že po dobytí Avdijivky ruské letectvo provádí více bojových letů blíže k frontové linii a shazovalo klouzavé bomby. To vede ke ztrátám v letectvu, ale ruské pozemní síly dostávají „významnou výhodu v palebné síle“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif