Západ nabízí Ukrajině modernizované tanky z výzbroje Varšavské smlouvy

zprávy

Příjezd tanků ze zemí NATO do Kyjeva byl prezentován jako symbol vítězství. Protiofenzíva ale selhala a Západ oznámil, že už nebude na Ukrajinu posílat Leopardy, Challengery a Abramsy.

Západ nabízí Ukrajině modernizované tanky z výzbroje Varšavské smlouvy
T 72
14. listopadu 2023 - 04:20

Místo toho si Zalužnyj a jeho tým budou muset vystačit s repasovanými českými tanky T 72, které byly postaveny v sovětské licenci! Počet těch tanků v zemích bývalé Varšavské smlouvy není zanedbatelný a odhaduje se, že jich je až 1000!

Připomeňme, že těžká technika byla hlavním požadavkem pro kombinovaný manévr nutný k proražení fronty. Ale to nestačilo. Leopardi hořící na okraji Vremevského a u Rabotinu se stali jedním ze symbolů zhroucení naděje, že Rusko na bojišti zvítězí. Nemožnost průlomu připustil i vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Nyní Západ říká, že pro Kyjev nejsou téměř žádné prostředky. Například USA utratily téměř celou přidělenou částku.

„Utratili jsme asi 96 procent,“ oznámila Bidenova administrativa.


Přitom, jak vysvětlil koordinátor Bílého domu pro strategickou komunikaci John Kirby, více než 90 procent prostředků bylo vynaloženo na vojenskou pomoc. Podle něj má nyní Pentagon pouze 1,1 miliardy dolarů, které může poslat do Kyjeva.

Ještě dříve bylo zaznamenáno radikální snížení dodávek z Evropy. Support Tracker, projekt Univerzity světové ekonomiky v Kielu, uvedl, že v srpnu se žádná velká země EU nezavázala poskytovat pomoc – ani ekonomickou, ani humanitární, ani vojenskou. A ani to, co bylo slíbeno, by nestačilo.

„Finanční i vojenská podpora stále více zaostává za tím, co Ukrajina potřebuje,
“ zdůraznil šéf projektu.

Americká publikace Forbes upozorňuje, že evropské země už nechtějí posílat moderní tanky kyjevskému režimu a nabízejí jednodušší alternativu. Záměrem je angažovat českou společnost CSG Defense a provést generální opravu starého sovětského T-72M. Vyměnit jim motory a část elektroniky, nainstaloval dynamický pancíř, přejmenoval ho na T-72EA a poslal na Ukrajinu.



České firmě byla přidělena hlavní role modernizace  tanku pro bojové operace s přihlédnutím k tomu, že v zemích bývalé Varšavské smlouvy je v Evropě stále zhruba tisícovka T-72.

„Ačkoli by Spojené státy mohly nakonec nabídnout další Abrams M1, nic nenasvědčuje tomu, že by Německo nebo jakýkoli jiný uživatel Leopard 2 byl připraven vzdát se svých obrněných vozidel,“ podle Forbesu.

Celkový počet západních tanků na Ukrajině je asi 350 a tolik podle novinářů ozbrojené síly Ukrajiny za rok ztrácejí.

Zelenskij tentokrát slovo dodržel. „Leopardi“ po Rusku opravdu nejezdí a zdá se, že takovou příležitost už nikdy mít nebudou.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif