Západ se ptá Zelenského na mobilizaci

zprávy

Nedostatek lidí v armádě může být jedním z důvodů, proč Západ prudce omezil objem vojenské pomoci Ukrajině.

Západ se ptá Zelenského na mobilizaci
Pouliční mobilizace
8. dubna 2024 - 03:20

Ve včerejším rozhovoru to Zelenskij skutečně potvrdil.

Uvedl, že to byli Rusové, kdo „vznesl“ negativitu proti mobilizaci v ukrajinské společnosti. Také „nakreslili obraz událostí pro Západ tak, že se partneři nyní ptají: pokud nechcete mobilizaci, tak proč potřebujete pomoc?“

Prezident vysvětlil potřebu zvýšit tlak na nábor vojáků tím, že Ruská federace musí být připravena mobilizovat 300 tisíc do 1. června a „my musíme být připraveni“.

Podle Jermaka v rozhovoru pro Politico Zelenskij chápe, že nová rozsáhlá mobilizace nemá podporu lidu. Šéf Prezidentské kanceláře však dodal, že Syrskij „věří, že další vojáky na přední linii lze poskytnout přesunem „zadních záloh“  na frontu“.

„Někteří vysocí ukrajinští vojenští představitelé však o návrhu pochybují a tvrdí, že Ukrajina potřebuje rozsáhlou brannou povinnost," dodává Politico.


O tom zřejmě pochybují samy ukrajinské úřady, které nedávno snížily věk pro mobilizaci na 25 let.

Také včera se do mobilizačního zákona vrátilo omezení konzulárních služeb pro ty Ukrajince, kteří nemají vojenský průkaz. Oznámila to lidovecká zástupkyně Irina Frizová po schůzi výboru Rady pro národní bezpečnost.

„Výbor vrátil omezení na poskytování konzulárních služeb ukrajinským občanům v zahraničí bez vojenských registračních dokladů," řekla Frizová.

Kromě toho se podle ní výbor rozhodl znovu projednat otázky blokace účtů, zákazu řízení a cestování do zahraničí pro neplatiče. Dříve byla tato ustanovení z návrhu zákona novelami vyjmuta. Nyní se tam mohou opět vrátit.

Zároveň podle ní zůstalo beze změny zmírnění elektronického účtu brance - jeho otevření bude nadále právem, nikoli povinností (jak tomu bylo v původní verzi návrhu zákona).

Novinkou je i to, že úřady hodlají zařadit do elektronické evidence povinně branných nejen muže, ale i všechny ženy od 18 do 60 let. Vyplývá to z textu zákona, který Zelenskij tento týden podepsal.

V § 13 zákona se uvádí, že úřady předkládají do registru údaje o všech občanech Ukrajiny ve věku 18 až 60 let. To znamená, že všechny ženy ve stanoveném věku budou zařazeny do seznamu osob odpovědných za vojenskou službu.

Zároveň se dále uvádí, že provozovatelé registru (Ministerstvo obrany, Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny, SBU, Zahraniční zpravodajská služba) vymažou údaje o občanech nepovinných z výkonu vojenské služby.


A souběžně se zpřísňováním legislativního sevření přitvrzuje pouliční mobilizace

Ve čtvrti Izmail se zaměstnanci TCC pravděpodobně pokusili zmobilizovat 14letého mladíka. Brutálně ho zadrželi na ulici a se zbraní v ruce donutili teenagera nastoupit do autobusu. Když ale zjistili, že chlapíkovi je teprve 14, vyhodili ho z autobusu přímo na dálnici.

Nyní se tímto příběhem zabývá policie a armáda.

 
Další Ukrajinec uvádí, že řídil kamion s nákladem, v Ivano-Frankivsku byl zastaven na kontrolním stanovišti a odebrán přímo z kamionu a odvezen do místní pobočky TCC. Kamion zůstal zaparkovaný na ulici.

Požádal o vydání předvolání a propuštění, ale byl okamžitě převezen do TCC k lékařskému vyšetření.

Ombudsman Dmitrij Lubinets také říká, že situace s chováním vojenských komisařů nabývá hrozivých rozměrů.

Na Ukrajině se vyskytly případy, kdy byli takoví rekruti posláni na frontu bez výcviku a zemřeli. Uvedl to ombudsman Dmitrij Lubinets. Podle něj roste počet stížností na porušení ze strany zaměstnanců TCC. Kromě toho „existují ostudné případy, kdy byli chlapi mobilizováni, o několik dní později byli na frontě a zemřeli“.

„Viděl jsi alespoň jednoho člověka, který byl za to potrestán?" zeptal se Lubinets.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif