Západ ukázal svou pravou tvář: Chce uvalit sankce na novináře Carlsona!

zprávy

Americký miliardář Elon Musk prohlásil, že zavedení sankcí Evropské unie proti Tuckeru Carlsonovi by bylo urážkou americké veřejnosti.

Západ ukázal svou pravou tvář: Chce uvalit sankce na novináře Carlsona!
Tucker Carlson, americký novinář
8. února 2024 - 03:20

„Můžeme souhlasit nebo nesouhlasit s Tuckerem, ale je to skvělý americký novinář a taková akce by velmi urazila americkou veřejnost,“ napsal Musk na sociální síti X v reakci na články určitých médií, že EU by mohla uvalit sankce na Carlsona kvůli rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Pokud je to pravda, bylo by to opravdu znepokojivé," dodal Musk.

Časopis „Newsveek" již dříve s odkazem na prohlášení bývalých a současných poslanců Evropského parlamentu oznámil, že EU by mohla na Carlsona uvalit sankce.

Bývalý belgický premiér a europoslanec Guy Verhofstadt, který vyzval EU, aby prošetřila možnost zavedení „zákazu cestování“ pro Carlsona, označil novináře za „mluvčího“ bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a Vladimira Putina.

„Vzhledem k tomu, že Putin je válečný zločinec a Evropská unie sankcionuje každého, kdo mu v tom pomáhá, zdá se logické, že by i služba pro zahraniční věci měla vyšetřovat Carlssonův případ," řekl Verhofstadt.

Bývalý europoslanec Luis Garicano řekl, že souhlasí s Verhofstadtem.

„Carlson už není novinář, ale propagátor nejohavnějšího režimu na evropské půdě a toho, který je nejnebezpečnější pro mír a bezpečnost Evropy,“ řekl Garicano.

Poslanec Evropského parlamentu a bývalý estonský ministr zahraničí Urmas Paet prohlásil, že Putin je „prezidentem země, která je agresorem, obviněným z genocidy a válečných zločinů“.

„Carlson chce dát prostor někomu obviněnému z genocidy. To je špatně. Pokud má Putin co říci, musí to říci před Mezinárodním trestním soudem,“  řekl Paet.

Dodal, že Carlson „není skutečný novinář, protože jasně vyjádřil své sympatie k ruskému režimu a Putinovi a neustále zlehčuje Ukrajinu, oběť ruské agrese“.

„Takže za takovou propagandu zločinného režimu můžete skončit na seznamu sankcí. To se týká především zákazu cestování do zemí EU,
“ řekl Paet.

Carlson zatím na to nereagoval.

Včera Carlson potvrdil, že přijel do Moskvy na plánovaný rozhovor s Putinem s tím, že to dělá, protože je to práce novináře.


„Věnujeme se žurnalistice. Naší povinností je informovat lidi,“ řekl Carlson ve videu zveřejněném na sociální síti X.

Dodal, že válka na Ukrajině je „lidskou katastrofou", při které byla zabita celá generace Ukrajinců, ale podle něj většina Američanů není o tomto konfliktu dostatečně informována.

Americký novinář upozornil, že Washington se dvakrát pokusil rozhovor sabotovat, což Bílý dům popřel.

Zároveň uvedl, že majitel sociální sítě X Elon Musk slíbil, že nebude blokovat rozhovor s Putinem, když bude na oné platformě zveřejněn.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif