Západní prohlášení ke Crocus City Hall. O čem to vypovídá?

zprávy

Prohlášení západních představitelů, kteří nadále odsuzují teroristický útok v Crocus City Hall.

Západní prohlášení ke Crocus City Hall. O čem to vypovídá?
Z místa teroristického útoku
24. března 2024 - 06:20

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že Francie důrazně odsuzuje teroristický útok na Crocus City Hall a vyjadřuje solidaritu s ruským lidem.

Mluvčí NATO Farah Dakhlallah napsala, že aliance „jednoznačně odsuzuje útoky na návštěvníky koncertů v Moskvě. Nic nemůže ospravedlnit tyto ohavné zločiny. Naše nejhlubší soustrast vyjadřujeme obětem a jejich rodinám."

Po teroristickém útoku v Crocus City Hall německá ministryně zahraničí Annalena Bärbocková řekla, že Německo odsuzuje „zbabělý, nelidský teror kdekoli“ a sympatizuje s lidem Ruska.


„Nevinní lidé, kteří jen chtěli jít na rockový koncert, byli chladnokrevně zavražděni," napsala Burbocková na sociální síti X.

Teroristický útok odsoudilo i vedení EU.

Všimněme si, že snad poprvé od začátku totální invaze na Ukrajinu jsou zástupci západních zemí tak jednomyslní ve slovech podpory vůči Rusku.

To se přirozeně vysvětluje především samotnou skutečností krvavého teroristického útoku, při kterém zemřeli civilisté. A soustrast není vyjádřen ruskému vedení, ale ruskému lidu.

Je však třeba poznamenat, že alespoň prozatím se západní lídři na oficiální úrovni vyhýbají předkládání verzí obviňujících Kreml z teroristického útoku (nehledě na to, že tato verze je již na Ukrajině vlastně hlavní).

Je příliš brzy říci, zda jde o nějaký politický signál ruskému vedení ze Západu. Sympatický tón výroků je ale pozoruhodný sám o sobě.

A je dost možné, že zastánci brzkého konce války této situace využijí k posílení své argumentace.

Již dříve bylo oznámeno, že Ruská federace obdržela varování od Spojených států o možném teroristickém útoku na jejím území.
 
(rp,prvnizpravy.cz, strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif