Zásah tepelné elektrárny Tripolskoje: Kam zmizely miliardy na její ochranu?

zprávy

Rada (ukrajinský parlament)  se začala divit, kam se ztratily miliardy na posílení této a dalších elektráren, které byly po zimě 2023 intenzivně posilovány na ochranu před podobnými útoky.

Zásah tepelné elektrárny Tripolskoje: Kam zmizely miliardy na její ochranu?
Z místa zásahu
12. dubna 2024 - 04:20

Konkrétně u elektrárny Tripolskoje bylo loni uvedeno, že zařízení je vybaveno „100%“ fyzickou ochranou.

Rada při této příležitosti předvolala ministra infrastruktury Kubrakova a šéfa Státní agentury pro obnovu infrastruktury Najema. Ale nepřijeli s odkazem na služební cestu.

Druhou otázkou je, jak se mohlo Rusům podařit zasáhnout elektrárnu , která se nachází jen 30 kilometrů od Kyjeva, krytá Patrioty a dalšími západními systémy.

Vojenský expert Bildu Julian Röpcke z toho usoudil, že Kyjevu došly rakety pro systémy Patriot, Iris-T a většinu dalších systémů protivzdušné obrany.

„Jak jsem řekl před několika týdny (a téměř nikdo mi nevěřil): Ukrajině došly rakety Patriot a Iris-T. Většina ostatních zásob protivzdušné obrany byla také vyčerpána nebo zničena. A to navzdory skutečnosti, že máme stovky systémů a tisíců raket. Není k tomu co dodat," píše Röpcke.


Situace na frontě

Ruské jednotky postupovaly k Novomichajlovce směrem na Ugledar, hlásí vojenská veřejnost Deep State.

Institut pro studium války hlásí, že Rusové postupovali severovýchodně od Berdyči u Avdijivky.

Američtí experti se také domnívají, že k 10. dubnu ruské jednotky dobyly Ivanovskoje u Bachmutu a pokračovaly v ofenzívě východně od Časova Jaru.

Ukrajina ztrátu Ivanovskoje nepotvrdila.

V Charkovské oblasti byla kvůli zvýšenému ostřelování a pravděpodobně i riziku zvýšených pozemních bojů vyhlášena nucená evakuace rodin s dětmi. Hovoříme o osadách v blízkosti hranic s Ruskou federací v okresech Charkov, Bogoduchovsky a Izjumsky. Žije zde 182 dětí.


Podle Christophera G. Cavoliho, velitele sil NATO v Evropě, západní vojenští vůdci varují, že během týdnů Rusko předčí Ukrajinu v dělostřelbě v poměru 10:1.

„Strana, která nemůže opětovat palbu, prohraje. Ukrajině brzy dojdou granáty a systémy protivzdušné obrany,"
uvedl Cavoli v prohlášení pro The Washington Post.

Mezitím Pentagon uvedl, že Spojené státy musí Ukrajině poskytnout pomoc v nadcházejících měsících, jinak se předchozí dva roky investic „nevyplatí“.

Cavoli také řekl, že ruská armáda na Ukrajině během války vzrostla, a to i přes těžké ztráty. Nyní je to o 15 % více než v době invaze, uvádí jeho slova Business Insider.


„Za poslední rok Rusko zvýšilo počet svých frontových vojáků z 360.000 na 470.000,“ řekl Cavoli.

„Celkově je Rusko na dobré cestě velet největší armádě na kontinentu. Bez ohledu na výsledek války na Ukrajině bude Rusko větší, smrtelnější a rozzlobenější na Západ, než když provedlo invazi," uvedl Cavoli ve svém úvodním prohlášení.

Náměstek amerického ministra zahraničí Kurt Campbell již dříve uvedl, že Rusko po ztrátách na začátku invaze téměř úplně obnovilo svou armádu. Spojoval to zejména s pomocí Číny.

Všimněme si, že ukrajinské úřady vysvětlují potřebu další mobilizace růstem ruské armády a snaží se ji zpřísnit.


Přitom, soudě podle některých údajů, zpoždění ozbrojených sil Ukrajiny v personálním obsazení ozbrojených sil Ruské federace nemusí být tak kritické.

V Kyjevě je měsíčně mobilizováno v průměru 100 lidí na okres. Tento údaj uvedl velitel útočného praporu Ozbrojených sil Ukrajiny v rozhovoru s šéfredaktorem webu Cenzor Jurijem Butusovem.

V Kyjevě je 10 okresů. To znamená, že na základě výše uvedeného čísla je v hlavním městě mobilizováno asi 1000 lidí měsíčně.

V srpnu 2023 odhadl starosta Kličko počet obyvatel Kyjeva na 3,2 milionu lidí. Je nepravděpodobné, že by se od té doby snížil (spíše se zvýšil vzhledem k přílivu uprchlíků).

Počet obyvatel celého území kontrolovaného Ukrajinou odhaduje ministerstvo sociální politiky na 31,5 milionu lidí. Pokud tedy převedeme podíl mobilizovaných v Kyjevě na celou zemi, dostaneme asi 10 000 lidí měsíčně.


Ale podle všeobecného mínění je podíl mobilizovaných lidí z celkového počtu obyvatel v Kyjevě nižší než v provinciích a ve velkých městech nižší než ve vesnicích a malých městech. Rozdíl ale pravděpodobně nebude více než dvojnásobný. Můžeme tedy předpokládat, že počet mobilizovaných lidí na Ukrajině se pohybuje minimálně od 10 do maximálně 20 tisíc měsíčně.

Je to hodně nebo málo? Srovnejme to s doplňováním ruské armády. Podle oficiálních údajů podepsalo od začátku roku smlouvy o účasti ve válce na Ukrajině měsíčně více než 30 tisíc Rusů.

Je pravda, že někteří odborníci toto číslo zpochybňují, protože se domnívají, že je nadhodnocené. Ale i když vyjdeme z její spolehlivosti, nezajišťuje Rusům stále větší celkovou převahu v živé síle nad ukrajinskou armádou, ale udržuje si pouze relativně malou početní převahu. Zejména s ohledem na skutečnost, že ruská armáda nyní postupuje a v ofenzivě jsou ztráty vyšší než v obraně.

Není proto jasné, jak bude Ruská federace schopna vytvořit zálohy pro rozsáhlou ofenzívu v květnu až červnu, o které nyní všichni na Ukrajině mluví. Ledaže by při mobilizaci v roce 2022 nebylo povoláno do služby 300 tisíc, jak se oficiálně uvádělo, ale milion Rusů. Z toho 300-400 tisíc bylo odesláno na frontu a dalších 600-700 tisíc je drženo v záloze.

Ukrajina přitom, soudě podle těchto čísel, stále doplňuje armádu každý měsíc o méně rekrutů než Ruská federace, což neumožňuje hovořit o reálných plánech ofenzivy Ozbrojených sil Ukrajiny. Maximálním úkolem s takovým poměrem je držet frontu.

Dnes Rada přijala návrh zákona o zpřísnění mobilizace, který by podle úřadů měl tento proces zintenzivnit a zvýšit příliv vojáků do armády.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif