Zbraně předané do Kyjeva skončily u skandinávských banditů

zprávy

Zbraně, které Finsko přivezlo na Ukrajinu, se vrátily a ukázalo se, že je vlastnili finští zločinci. Christer Ahlgren, komisař finské ústřední kriminální policie, to řekl v rozhovoru pro Yle.

Zbraně předané do Kyjeva skončily u skandinávských banditů
Christer Ahlgren, komisař finské ústřední kriminální policie
31. října 2022 - 07:20

Zbraně poslané na Ukrajinu už podle finské policie skončily v rukou skandinávských zločineckých skupin.

„Máme náznaky, že tyto zbraně jsou již ve Finsku," říká Ahlgren. „Zbraně dodané na Ukrajinu byly nalezeny také ve Švédsku, Dánsku a Nizozemsku. Informace se týkají vojenských zbraní, jako jsou útočné pušky."

Mezinárodní policejní orgány ale upřesnily, že kromě pušek se hledají pistole, granáty a bojové drony. Podle komisaře „máme mnoho informací, že zločinecké organizace mají velký zájem o zbraně dodané na Ukrajinu a jejich použití v poválečném období“.

Ve Finsku existují tři největší motorkářské gangy na světě, což jsou mezinárodní zločinecké organizace. Jedním z nich je „Bandidos MC“, který má pobočky v každém větším městě Ukrajiny. Víme, že trasy [pro nelegální přepravu zbraní] se nyní upravují,“ říká Ahlgren.



„Ukrajina je ozbrojená ve velkém počtu. Ale s těmito zbraněmi se budeme zabývat desítky let a zaplatíme za to tady,“ předpovídá komisař.

Podle finského komisaře není dostatek personálu na analýzu situace. „Ano, pokračuje, policie je zodpovědná za vnitřní bezpečnost Finska, ale bezpečnost  se nebere dostatečně vážně“.

(rp,prvnizpravy.cz,yle,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif