Zdá se, že v zákulisí se mění postoj Bidenovy vlády k válce na Ukrajině

zprávy

Zdá se, že Bidenova vláda tiše změnila svou strategii pro válku na Ukrajině.

Zdá se, že v zákulisí se mění postoj Bidenovy vlády k válce na Ukrajině
Vladimir Zelenskij a Joe Biden
30. prosince 2023 - 04:20

Ukrajinské vítězství již není tématem, nyní Spojené státy – a jeho evropští spojenci – již pracují na zlepšení situace ve válce v možném pokusu –, který byl zjištěn Politico zpravodajský portál od amerického úředníka a diplomata EU akreditovaného ve Washingtonu.

Ať už Bílý dům říká cokoli, američtí a evropští úředníci již po těžkém protiútoku Vladimira Zelenského v pozadí jednají o přesunu ukrajinských sil, postavit je do silnější obranné pozice vůči východním ruským silám.

Toto úsilí zahrnuje posílení systémů protivzdušné obrany a výstavbu opevnění, ostnatých drátěných bariér, protitankových bariér a příkopů podél severní hranice Ukrajiny, sdílených s Běloruskem –, říkají anonymní úředníci.

Bidenova vláda se navíc zaměřuje na posílení ukrajinského obranného průmyslu.

„V celé této době byla naše teorie – tato válka může skončit pouze dohodou. Chceme, aby byla Ukrajina v nejsilnější možné pozici, když k tomu dojde," upřesnil americké postavení úředník z Bílého domu.

Zdůraznil však také, že dosud nejsou plánována žádná jednání a že ukrajinské síly jsou na některých místech stále v útoku.

Obě armády jsou stále do značné míry v klidu, ale ruský prezident Vladimir Putin nedávno naznačil svou ochotu ke kompromisu, pokud by Rusko mohlo udržet oblasti východní Ukrajiny částečně pod kontrolou, které představují zhruba 20 procent území Ukrajiny uvedl The New York Times minulý týden.

Bidenova situace je nadcházejícími volbami dále komplikována, protože jeho již tak slabá podpora by mohla být dále oslabena veřejným otočením zády k Ukrajině.

„Tyto diskuse o mírových rozhovorech začaly, ale vláda nemůže veřejně ustoupit, protože představuje politické riziko ” řekl kongresový důstojník žádající o anonymitu.

Smrtící oběti rusko – ukrajinské války se nezdají být Spojenými státy, které jsou poháněny svými finančními zájmy. Prezident Joe Biden by nyní prohloubil krizi dalšími zbytečnými sankcemi.
 
Joe Biden v pátek podepsal prezidentský dekret, kterým se jeho administrativa zmocňuje k uvalení ještě širších sankcí a zákazů dovozu do Ruska. Podle prohlášení Bílého domu by prezidentský dekret mohl uložit zákaz dovozu jiného sortimentu zboží ve Spojených státech a další okruh finančních institucí by mohl být předmětem opatření kvůli rusko – ukrajinské válce.

Podle rozhodnutí může být určité zboží ruského původu v budoucnu předmětem zákazu dovozu, i když bylo zpracováno ve třetí zemi. Patří sem zpracované, vyrobené diamanty a diamantové výrobky těžené v Rusku. Podle amerického oznámení učiní USA a její partneři příští měsíc dovozní omezení v rámci nového mandátu.  
Podle videa v sociálních médiích, které prosazovalo další podporu Ukrajiny, označil americký ministr Antony Blinken situaci Ukrajiny za velký úspěch ve válce a poté – adresoval svá slova konkrétně americké veřejnosti – dodal, že devadesát procent peněz vynaložených na Ukrajinu jde do amerických společností a točí americkou ekonomiku.

Některé diamanty v Rusku již podléhají zákazu dovozu do USA. Americké prezidentské nařízení povoluje zákaz dovozu produktů a alkoholických výrobků z ruského rybářského průmyslu. Sankce se může vztahovat na rozsah zboží na moři uloveného v mořích pod ruskou jurisdikcí nebo rybářským plavidlem plujícím pod ruskou vlajkou, i když je surovina z moře zpracována ve třetí zemi.

Sankční moc také rozšiřuje škálu finančních institucí, které se stanou trestnými za vztahy s Ruskem. Finanční společnosti, které již ukládají sankce Rusku nebo poskytují významné transakce nebo služby společnostem, mohou být v budoucnu rovněž předmětem sankcí USA. Zahrnuty jsou také finanční organizace, které poskytují značné množství jakékoli služby ruskému vojenskému průmyslu nebo jeho dodavatelům.

Antony Blinken veřejně uznal, že velká většina peněz pro Ukrajinu, včetně evropských fondů, končí v amerických společnostech. Není tedy o čem přemýšlet o tom, jak Američané nechtějí ukončit krveprolití.
 

Podle videa na sociálních médiích, které prosazovalo další podporu Ukrajiny, označil americký ministr Antony Blinken situaci Ukrajiny za velký úspěch ve válce a poté – adresoval svá slova konkrétně americké veřejnosti – dodal, že devadesát procent peněz pro Ukrajinu jde do amerických společností a točí americkou ekonomiku.

Vláda v podstatě otevřeně uznala, že Spojené státy mají zájem na udržení válečné situace, bez ohledu na strašlivé utrpení, které to může způsobit ukrajinskému obyvatelstvu, bez ohledu na ekonomické a jiné obtíže, které může způsobit jeho vlastním evropským spojencům.

Spojené státy by však byly klíčovým hráčem při budování míru. Nedávno na žádost našeho příspěvku György Nógrádi, odborník na bezpečnostní politiku, řekl:

Jaký mír se zrodí mezi Ruskem a Ukrajinou, nebude záviset na Ukrajině, ale na Spojených státech. Nikdo se nestará o to, jaká bude západní hranice Ukrajiny na konci války. Každý se zabývá východními hranicemi, i když v ukrajinských – polských a ukrajinských – rumunských vztazích existují také velmi závažné rozdíly v názorech.

Podle tajemníka ruského ministra zahraničí Rodiona Mirosnyika budou podmínky pro zahájení jednání užitečné, až budou sponzoři vyčerpaní. Poznamenal, že brzy si ukrajinský lid také uvědomí, že moc, která je dnes na Ukrajině, není ukrajinskou mocí.


„Rusko – ukrajinská válka skončí jednáním se západními vodiči loutek v Kyjevě – uvedenými na televizním kanálu STV Rodion Mirosnyik, Zvláštní vyslanec ruského ministerstva zahraničních věcí ,"řekl 

Určitě budou probíhat jednání a jakýkoli střet skončí vyjednáváním. Ale jednání, samozřejmě ne s loutkami."

Podle diplomata budou podmínky pro zahájení jednání užitečné, když budou sponzoři vyčerpaní a kdy politické ambice ustupují. Věřil, že brzy si ukrajinský lid uvědomí, že moc, která je dnes na Ukrajině, není ukrajinskou mocí.

Mirosnyik připomněl, že během jednání o Donbasu v Minsku několik let se ukrajinští zástupci úmyslně vyhýbali řešení těchto otázek.

„Jednoduše jednání protahovali a usilovali o očividnou profanizaci. Strávili jsme hodiny, desítky hodin dohadováním se o čárkách, větách, možnostech a všem ostatním,"
řekl .

Zaměstnanec ukrajinského ministerstva obrany − byl podle místních tiskových zpráv zadržen za miliardy při nákupu střeliva.

Podle vyšetřování je nejmenovaný muž vinen zpronevěřením 1,5 miliardy HUF (13,8 miliardy HUF) při nákupu vysoce hodnotné dělostřelecké munice pro ukrajinské ozbrojené síly.

Ukrajinská generální prokuratura také zveřejnila fotografie podezřelého s krytím a zabavené důkazy.

Podezřelý uzavřel nepříznivou smlouvu na nákup střeliva s exportní společností za cenu o 30 procent vyšší, než kdyby k prodeji došlo přímo u výrobce. V druhém případě by dodací lhůta byla také kratší. Pokud budou obvinění potvrzena, podezřelý by mohl čelit až 15 letům vězení.

Úřady prohledaly prostory podezřelého v bytě a kanceláři a zabavily dokumenty prokazující nezákonnou činnost. Podle ministerstva obrany jsou přijímána opatření k navrácení odcizené částky z rozpočtu.

Poté, co se na ministerstvu obrany objevil předchozí skandál s korupcí, byl letos na podzim osvobozen ministr obrany Oleksej Reznikov a šest poslanců. Po skandálu prezident Vladimir Zelenskij oznámil, že na ministerstvu budou provedeny reformy.

(rp,prvnizpravy.cz,ripost,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif