Zelená olympiáda v Paříži a spousta kontroverzí

zprávy

V červenci přivítá Paříž sportovce a fanoušky z celého světa na 33. letních olympijských hrách. Všechny přípravy jsou již v závěrečné fázi a zdá se, že Paříž si klade za cíl pořádat olympiádu, která bude v historii stát za zvláštní pozornost.

Zelená olympiáda v Paříži a spousta kontroverzí
Anne Hidalgo, starostka Paříže
20. března 2024 - 07:03

Hlavním tématem této olympiády je „ochrana životního prostředí a udržitelnost“, s vizí zanechat po hrách ekologickou stopu, která by byla co nejmenší.

Olympijské vesnice a areály se transformují v modely udržitelného designu, což odráží pařížské odhodlání k pořádání „zelené olympiády“. Toto úsilí zahrnuje mimo jiné i revoluční přístup k stravování. Jídelny pro sportovce nabídnou 520 různých jídel, z nichž 60 % bude vegetariánských, a bílkoviny budou převážně z rostlinných zdrojů. Tento krok, který má podpořit ekologičtější životní styl, vyvolává mezi sportovci rozmanité reakce.

V souvislosti s očekávaným horkým létem přijala pařížská vláda další opatření k zajištění pohodlí sportovců bez zbytečného zatěžování životního prostředí. Vzhledem k předpovědím, že letní teploty v roce 2024 mohou překonat dosavadní rekordy, bylo rozhodnuto, že v olympijské vesnici nebude instalována klimatizace. Místo toho bude chlazení zajištěno prostřednictvím inovativního systému, který využívá podzemní vodu pro chlazení podlah a stropů bytů, společně s pečlivě navrženou orientací budov, aby se minimalizoval dopad přímého slunečního záření.

Starostka Paříže Anne Hidalgo a pařížský olympijský výbor vyjádřili naději, že tyto a další udržitelné iniciativy pomohou snížit uhlíkovou stopu olympijských her na úroveň srovnatelnou s hrami v Riu 2016 a Londýně 2012. Tento přístup nejenže podtrhuje závazek Paříže k ochraně životního prostředí, ale také nastavuje vysoký standard pro budoucí mezinárodní sportovní události.

Zatímco někteří vyjadřují obavy z potenciálních nepohodlí spojených s těmito ekologickými opatřeními, pařížská vláda a organizátoři her věří, že tyto kroky jsou nezbytné pro ochranu naší planety pro budoucí generace. S méně než čtyřmi měsíci do zahájení her se světová pozornost soustředí na Paříž, která se připravuje přivítat olympiádu nové éry – olympiádu, která klade stejný důraz na sportovní výkony jako na udržitelnost a ochranu životní prostředí.



Tato iniciativa se setkává s podporou mezinárodních ekologických skupin a organizací, které vidí v pařížských olympijských hrách příležitost ukázat světu, jak velké sportovní události mohou být v souladu s ekologickými principy. Zároveň však vyvolává diskuse mezi sportovci, trenéry a fanoušky, kteří se zajímají, jak tyto změny ovlivní výkonnost a celkovou atmosféru her.

Vedle ekologických opatření se Paříž zaměřuje i na další aspekty udržitelnosti, včetně efektivního využití zdrojů, snižování odpadů a podpory lokální ekonomiky. Při stavbě a rekonstrukci sportovišť a infrastruktury byly využity šetrné materiály a technologie, a v plánu je i zpřístupnění her širší veřejnosti prostřednictvím cyklistických stezek a zlepšení městské dopravy.

Starostka Anne Hidalgo, která je známá svým závazkem k ekologickým otázkám, se otevřeně zastává rozhodnutí o nainstalování netradičních chladicích systémů v olympijské vesnici místo konvenční klimatizace. Tato volba reflektuje globální potřebu řešit klimatickou krizi, avšak setkává se s vlnou nejistoty ze strany sportovců a jejich podpůrných týmů, kteří jsou zvyklí na určitou úroveň komfortu.

Zatímco některé země, jako Německo, vyjadřují důvěru v plány Paříže a věří, že navržený systém chlazení bude adekvátní, jiné, včetně Austrálie, Brazílie, Kanady a Norska, vyjadřují obavy o pohodlí a výkon svých sportovců. Tato rozdílná stanoviska odrážejí širší debatu o tom, jak vyvážit nutnost ochrany životního prostředí s očekáváním a potřebami lidí.

Město Paříž se snaží jít příkladem v otázce udržitelného bydlení a infrastruktury, ale současně musí čelit realitě, že každá taková změna přináší výzvy. Přestože existuje značná nedůvěra k tomu, jak budou tyto ekologické inovace fungovat v praxi, Paříž stojí pevně za svým rozhodnutím, zdůrazňující, že olympijské hry poskytují jedinečnou příležitost pro demonstraci a aplikaci udržitelných řešení, která by mohla mít dlouhodobý pozitivní dopad na město a jeho obyvatele.

Vedle kontroverze kolem stravování a bydlení se zdá, že ještě zbývá mnoho nezodpovězených otázek ohledně dalších aspektů olympijských her, jako je doprava a oděvy. Jak se Paříž připravuje na tyto globálně sledované hry, její záměr pořádat "zelenou olympiádu" se stává testem odvahy, inovace a odhodlání, které může inspirovat města po celém světě.

Psali jsme:

Jen čas ukáže, zda se tato sázka na udržitelnost ukáže být úspěšnou, a zda budou mít sportovci a návštěvníci pozitivní zkušenost. Napětí mezi těmito dvěma cíli je přirozené a očekávané, přičemž každá země a každý sportovec má na toto téma svůj vlastní názor. Debata o tom, jaké podmínky by měly být poskytnuty sportovcům, je odrazem větší diskuse o udržitelnosti versus komfortu, která se neodehrává jen v rámci olympijských her, ale ve všech aspektech moderního života.

Některé delegace, které již přijaly opatření na zajištění většího komfortu pro své sportovce, jako je instalace přenosných klimatizací, také otevírají debatu o tom, co je nezbytné a co je luxus. Tyto rozhodnutí mohou mít dopad nejen na výkon sportovců, ale také na vnímání olympijských her jako platformy pro propagaci udržitelného životního stylu.

Výzva k akci na ochranu životního prostředí, kterou Paříž předkládá prostřednictvím svých olympijských her, je jasným znamením, že je čas přemýšlet o tom, jaké svět chceme zanechat budoucím generacím. Je to výzva, která si žádá odvahu přijímat nepopulární rozhodnutí a odhodlání prosazovat změny, které mohou vypadat jako oběť v krátkodobém horizontu, ale které jsou nezbytné pro udržitelnou budoucnost.
Zatímco někteří mohou být skeptičtí nebo dokonce otevřeně kritičtí vůči některým z těchto rozhodnutí, je důležité si uvědomit, že každý krok směrem k udržitelnosti je krokem správným směrem. Pařížské hry tak mohou sloužit jako důležitý příklad pro budoucí hostitelská města, která se budou snažit nalézt rovnováhu mezi poskytováním vynikajících podmínek pro sportovce a minimalizací ekologické stopy velkých veřejných akcí.

(böhm, prvnizpravy.cz, screen: france24)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif