Zelenského alibismus: Rusko má špiony v našich nejvyšších vojenských patrech

zprávy

Rusové věděli, kam zaútočíme. Plány na naši protiofenzívu byly v Kremlu na stole ještě předtím, než tyto akce vůbec začaly. Historie ukáže, jak se Moskvě podařilo mít tak podrobné informace, říká Vladimir Zelenskij.

Zelenského alibismus: Rusko má špiony v našich nejvyšších vojenských patrech
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
13. dubna 2024 - 03:20

Ukrajinská protiofenzíva selhala kvůli ruským špionům v Kyjevě, kteří předali prezidentu Ruska Vladimiru Putinovi a vojenskému vedení podrobné plány akcí ukrajinské armády. Moskva měla podle všeho agenty v nejbližším okruhu šéfa kyjevského režimu Vladimira Zelenského!

Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij v rozhovoru s německým mediálním konglomerátem „Axel Springer“, o kterém informovalo „Politico“ a další média, připustil, že právě kvůli podrobným informacím, které Rusové měli, tak velká vojenská akce Kyjeva, která začala loni v červnu, selhala. Ukrajinský vůdce naznačil, že šlo o „sabotáž zevnitř“.

„Rusové věděli, kam zaútočíme. Plány na naši protiofenzívu byly v Kremlu na stole ještě předtím, než tyto akce vůbec začaly. Historie ukáže, jak se Moskvě podařilo mít tak podrobné informace,“ řekl.

Otevřeně řekl Zelenskij ukrajinské veřejné službě, že pochybuje o tom, že by členové jeho vrchního velení a mezinárodní partneři mohli poskytovat informace Moskvě a že to je jeden z důvodů úspěchu ruské armády na frontách! Zelenskij pak oznámil novou ofenzívu se zprávou, že bude úspěšnější, respektive že příští pokus o prolomení ruské obrany „musí přinést nějaké výsledky“.

„Máme plán, jasný plán, ale kvůli únikům informací ho musíme skrývat,“  řekl a dodal, že čím méně lidí o těchto plánech ví, tím lépe.

Zelenskij se také domnívá, že informace Putinovi poskytují západní partneři Ukrajiny.

„Existují také někteří naši partneři, kteří nás žádají, abychom nám poskytli zbraně, abychom podrobně vysvětlili směry našich operací na bojišti. Potřebují to vědět, jinak nám nepřidělí správný balíček zbraní. A když je tolik lidí obeznámených s nějakými plány, tak se ty informace dostanou i k nepříteli a Rusové mají více podrobností o akcích Ukrajiny,“ vysvětlil Zelenskij, i když neupřesnil, koho podezřívá z poskytování informací Putinovi.

Připomeňme, že před pár měsíci byl v generálním štábu ukrajinských ozbrojených sil údajně odhalen ruský špión. Byl zatčen, ale Kyjev nikdy neprozradil jeho totožnost.


USA nemají pro Ukrajinu žádný plán B

USA nemají žádný způsob, jak Ukrajině pomoci, zůstává naděje, že Kongres nakonec schválí balíček pomoci ve výši 60 miliard dolarů, než se frontová linie začne hroutit pod ruským tlakem, uvádí Bloomberg s odkazem na nejmenované představitele.

Podle zdrojů publikace je administrativa amerického prezidenta Joea Bidena stále více frustrovaná jak republikány, tak evropskými spojenci kvůli zpožděním ve financování. Bloomberg citoval úředníky, kteří si stěžovali na nedostatek „plánu B“. Domnívají se, že EU musí použít zisky ze zmrazených ruských aktiv na Západě na pomoc Ukrajině. Kromě toho, píše „Bloomberg“, by EU měla urychleně poskytnout Ukrajině více amerických systémů protivzdušné obrany „Patriot“ z vlastních zásob, protože země je vystavena neustálým ruským úderům zaměřeným na její energetickou, logistiku a vojenskou infrastrukturu.

Podle neoficiálních údajů pracuje pro ruskou Federální bezpečnostní službu (FSB) nejméně 800 ukrajinských úředníků, ať už vydíraných nebo dobrovolně činných, a někteří z nich jsou vysoce postavení dokonce i na samém vrcholu úřadů v Kyjevě.

Britský bezpečnostní expert Jack Watling vysvětlil, že podle odhadů FSB jim stačí ovládnout osm procent populace, aby si podrobili oblast, a že to Moskva dělá velmi sofistikovaným způsobem s využitím mnoha nástrojů, včetně propagandy a médií.

„Je zřejmé, že ruským speciálním službám se před invazí podařilo naverbovat na Ukrajině rozsáhlou síť agentů a že velká část tohoto aparátu zůstala funkční i po invazi a zajišťovala neustálý tok zpravodajských informací ruským silám,“ říká Watling .

CIA si nesmí nechat ujít příležitost

Ředitel CIA William Burns nedávno pro „Foreign Affairs“ napsal, že nespokojenost části ruského obyvatelstva s válkou na Ukrajině představuje pro západní zpravodajské agentury vzácnou příležitost naverbovat ruské špiony:

„Tento spodní proud nespokojenosti vytváří příležitost pro nábor CIA jednou za generaci. Nenecháme to promarnit,“  řekl Burns.

Připomeňme, že CIA dokonce zveřejnila promo video, jak se Rusové mohou dostat k této americké tajné agentuře!

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif