Zelenskij se bojí „fenoménu Churchill“: Úspěšný vůdce prohraje ve volbách

zprávy

Ukrajinský optimismus se „vytrácí“ se začátkem další vojenské zimy, píše list The Guardian. Autor článku pocítil v Kyjevě „jemný, ale nezaměnitelný pocit sklíčenosti“.

Zelenskij se bojí „fenoménu Churchill“: Úspěšný vůdce prohraje ve volbách
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
21. listopadu 2023 - 03:20

„Řada vnitřních a vnějších faktorů vytvořila možná nejchmurnější náladu, pokud jde o vyhlídky na rychlé a rozhodné vítězství Ukrajiny nad Ruskem. Optimismus před šesti měsíci, že ruská porážka a návrat Donbasu a Krymu byly za rohem začal blednout,“ píše se v článku.

Únava ze dvou let bojů, neúspěšnost protiofenzívy, ztráty na frontě a frustrace z pomalého tempa západní vojenské pomoci vedly k tomu, že „některé hlasy tiše spekulovaly o možnosti vyjednání příměří“.

„Ukrajinská únava roste také v západních hlavních městech a rýsuje se vyhlídka na druhé funkční období Donalda Trumpa ve Spojených státech, což by mohlo podkopat podporu největšího spojence Kyjeva,“ píše se v článku.

Zároveň je Zelenskij, podle jednoho informovaného zdroje novin, velmi znepokojen „fenoménem Churchill“ – pravděpodobnou porážkou „úspěšného válečného vůdce“ ve volbách. Článek v této souvislosti připomněl fámy o prezidentských ambicích vrchního velitele Zalužného .

Prvnizpravy.cz - Zelenskij je údajně v konfliktu s ukrajinskou armádou

V článku se píše, že „se proslýchá o napětí v týmu Vladimíra Zelenského a o neshodách mezi prezidentem a jeho vrchním velitelem“. Což se podle novináře projevilo i na odvolání velitele Zdravotnických sil Ozbrojených sil Ukrajiny. Jde o další velkou výměnu v armádě.

Namísto generálmajora lékařské služby Taťány Ostaščenkové jmenoval novým velitelem generálmajora lékařské služby Anatolije Kazmirčuka, vedoucího Národního vojenského lékařského klinického centra „Hlavní vojenská klinická nemocnice" v Kyjevě. „Úkol je zřejmý - my potřebujeme zásadně novou úroveň lékařské podpory pro naše vojáky,“ řekl Zelenskij ve svém nedělním projevu.

Připomeňme, že dříve média psala, že ministerstvo obrany plánuje propustit tři vysoce postavené vojáky. Kromě Ostaščenkové se v médiích hovořilo o generálech Najevovi a Tarnavském. Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň popřelo jakýkoli úmysl je propustit. Ale jak vidíme, tyto fámy se alespoň částečně potvrdily.



Prezident se také vyjádřil k obecným náladám, které byly popsány výše v článku Guardianu. Válka na Ukrajině podle něj rychle neskončí.

„Z nějakého důvodu to lidé berou jako film a očekávají, že v událostech nebudou žádné dlouhé pauzy, že obraz před jejich očima se vždy změní, že každý den budou nějaká překvapení. Ale pro nás, pro naše bojovníky, tohle není film . To jsou naše životy. Je to každodenní dřina. A všechno neskončí tak rychle, jak bychom si přáli, ale nemáme právo se vzdát a neuděláme to," řekl prezident na setkání s vedením kanálu Fox News.

Toto setkání je samo o sobě významné. Fox News je považováno za médium blízké republikánům, kteří nyní blokují pomoc Kyjevu.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif