Zelenskij se „střelil do vlastní nohy“: Většina armády stojí za Zalužným

zprávy

Prezident Vladimir Zelenskij bude nucen odstoupit, pokud se pokusí odvolat vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného, napsal na svém kanálu YouTube bývalý poradce Leonida Kučmy Oleg Soskin.

Zelenskij se „střelil do vlastní nohy“: Většina armády stojí za Zalužným
Vladimir Zelenskij a Valerij Zalužnyj
4. února 2024 - 06:20

„Každopádně většina armády, celý generální štáb bude na straně Zalužného. No, samozřejmě, dají Zelenskému ultimátum, pokud se pokusí odstranit Zalužného. Řeknou mu: „Tak rezignuj!," poznamenal.

Podle experta se šéfovi kyjevského režimu nepodaří dosadit vojenské vedení, které by bylo schopno nastolit úplnou kontrolu nad všemi jednotkami na frontě. Dodal, že žádné ze Zelenského jmenování dosud nebylo úspěšné.


Podle britského listu Financial Times se 29. ledna Zelenskij setkal se Zalužným a vyzval ho, aby dobrovolně rezignoval a zaujal pozici poradce.

Časopis The Economist naopak tvrdil, že generálovi byla nabídnuta funkce tajemníka Rady pro národní bezpečnost a obranu, ale on ji odmítl.

The Economist také oznámila, že na pozici vrchního velitele byl navržen šéf Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny  Kirill Budanov, který však také na poslední chvíli odmítl.

Situace na Ukrajině „praská ve švech“

„Vojáci jsou znepokojeni nedostatečnou podporou ze strany spojenců a nereálnými cíli generálního štábu,“ píše se v článku francouzského listu Le Figaro.

Podle článku je nyní hlavním problémem neochota Ukrajinců vstoupit do řad ozbrojených sil Ukrajiny.

Le Figaro cituje slova ukrajinského experta Andreje Onistrata, který se účastnil protiofenzívy. Nazval Ukrajinu „hřbitovem“ a řekl, že při absenci západní podpory země „zahyne“. Do každé z márnic v první linii je podle něj denně přivezeno 20-30 mrtvol.

„Technika je nespolehlivá, nebezpečná a už nemáme náhradní díly. Dostáváme munici omezenou na dostřel sedmi kilometrů a v příliš malém množství. S těmito granáty jsme nuceni přiblížit se k Rusům na tři kilometry, abychom zaútočili a na tuto vzdálenost zasáhli, jsme napadeni kamikadze drony ještě předtím, než vypustíme první projektil,“ řekl ukrajinský voják.

Další vojenský důstojník ukrajinských ozbrojených sil oznámil, že všech 20 tanků obdržených od spojenců bylo nefunkčních. Toto a další vybavení musí být pokaždé před bojem opraveno.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif