Zelenskij už netrvá na hranicích z roku 1991: Nabízí Rusku Krym

zprávy

Prezident Vladimir Zelenskij se v rozhovoru pro CBS poprvé jasně vyjádřil o možnosti jednání s Vladimirem Putinem bez podmínky  dosažení hranic z roku 1991, píše ukrajinský web Strana.

Zelenskij už netrvá na hranicích z roku 1991: Nabízí Rusku Krym
Vladimir Zelenskij v rozhovoru pro CBS
30. března 2024 - 06:20

Putin bude podle něj „připraven k dialogu“, pokud ukrajinské ozbrojené síly dosáhnou hranic roku 2022.

„Nebudeme muset okupovat všechna naše území pouze vojenskými prostředky. Jsem si jistý, že až ztratí to, co dobyl počínaje rokem 2022, zcela ztratí důvěru i těch zemí, které stále pochybují o podpoře Ukrajiny, resp. ne. A také ztratí moc ve svém státě. Jakmile se tak stane, bude připraven k dialogu,“ řekl ukrajinský prezident.


Poznamenal, že k dosažení takového výsledku jsou ze strany Ukrajiny zapotřebí „nejen vojenské kroky“ s dostatečným počtem západních zbraní, ale také úplná obchodní blokáda Ruské federace se zbytkem světa.

„Vyhrát znamená pomoci Ukrajině vyhrát ekonomicky, být silná na bojišti a pomáhat politicky. Nebudeme muset okupovat všechna naše území výhradně vojenskými prostředky," řekl Zelenskij.

Všimněme si, že dříve prezident a jeho kancelář vždy tvrdili, že Kyjev nebude jednat s Ruskem, dokud ukrajinské ozbrojené síly nedosáhnou hranic v roce 1991.

Nyní Zelenskij v podstatě ukázal svou připravenost jednat po návratu území ztracených od února 2022

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif