Zprávy z první linie z ukrajinského webu

zprávy

Ukrajinským ozbrojeným silám se podle včerejšího prohlášení Vladimira Zelenského podařilo zastavit postup ruské armády na východě a ta má velké ztráty.

Zprávy z první linie z ukrajinského webu
Ilustrační foto
13. března 2024 - 04:20

Mezitím ale dnes ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytí vesnice Nevelskoje v Doněcké oblasti, která se nachází západně od Doněcka (severně od Krasnogorovky).

Ukrajina to nepotvrdila. Na mapě ukrajinské vojenské veřejnosti Deep State je Nevelskoje označeno jako pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. A šedá zóna se týká okrajových částí sídliště.




Nevelskoje je důležitý bod na kopci mezi vesnicí Pervomaiskoye a Krasnogorovka. Na obě tyto osady nyní aktivně útočí také ruská armáda. A pokud bylo Nevelskoje skutečně zabráno, pak to Ruské federaci usnadní jednání v obou směrech.

Také ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo zničení druhého odpalovacího zařízení HIMARS. Ukrajina to nepotvrdila. Rusové ukázali první video útoku na tento MLRS 5. března.

Rusko má nyní velmi málo důvodů proč nepokračovat v ofenzivě

Americký institut pro studium války hlásí za posledních 24 hodin řadu ruských útoků na frontě.

Jmenovitě východně od Ternova od Kremennaje, severně od Georgijevky, Pobedy a Novomichajlovky ve směru Maryjinsky, jihovýchodně od vesnice Ševčenko u Ugledaru a jihovýchodně od Červoně (jihozápadně od Velikaja Novoselka).

Podle generálního štábu tedy včera v noci na Ukrajinu zaútočilo 22 dronů, z toho bylo sestřeleno 17. Tedy pět dronů provedlo údery.

A v noci na 11. března byl rozdíl ještě silnější – 15 sestřelených na 25 útočníků. To znamená, že deset „šahedů“ našlo své cíle.

Pro srovnání, v poslední zprávě, kterou letectvo zveřejnilo k 10. březnu, nebyly sestřeleny čtyři ruské drony, den předtím - tři, 8. a 6. března - po čtyřech. Navíc v těch dnech docházelo k vysokému počtu útoků – útočilo více než 30 dronů.

To znamená, že soudě podle těchto čísel se za poslední dva dny zvýšilo procento dronů, které nebylo možné sestřelit.

Dnes večer bylo zařízení infrastruktury v okrese Kremenets v regionu Ternopil pod útokem Shahedů. Hořelo několik hodin, okolní osady byly bez elektřiny a plynu a místní obyvatelé byli také požádáni, aby nečerpali vodu ze studní.

Také v noci Rusové zasáhli S-300 Selidovo v Doněcké oblasti. Dva lidé byli zraněni, poškozeno bylo nejméně 18 soukromých a 14 vícepodlažních budov a administrativních budov.

Během dne se předměstí Charkova dostalo pod palbu.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif