Přestože čajovník (Camellia sinensis) rostl v oblasti Ásámu po staletí, jeho komerční potenciál byl objeven až v roce 1823 skotským obchodníkem Robertem Brucem. Ten zaznamenal, že místní kmen Singpho používá listy této rostliny k přípravě nápoje. V roce 1834 byla v Chabua založena první čajová plantáž, čímž začala éra pěstování čaje v Indii.
Britská Východoindická společnost, motivovaná snahou snížit závislost na čínském čaji, začala systematicky rozvíjet čajový průmysl v Ásámu. Byly zavedeny nové technologie, jako parou poháněné válcovací stroje a vyhřívané stoly pro sušení čaje, což umožnilo efektivnější zpracování a zvýšení produkce.
Dnes je Ásám největším producentem čaje v Indii, s roční produkcí přesahující 600 milionů kilogramů. Čaj Assam je ceněn pro svou silnou, sladovou chuť a je často používán v tradičních směsích, jako je English Breakfast.
Pro ty, kteří chtějí ochutnat autentický čaj Assam, doporučujeme následující produkty:
• Sonnentor BIO černý čaj - Silný Assam Sonnentor 18 x 1,7 g
• Manu Tea Assam Second Flush Bop Corramore - černý čaj, 500g
• TAYLORS OF HARROGATE čaj assam sypaný 1000g
Každý z těchto čajů nabízí unikátní chuťový profil, který odráží bohatou historii a tradici pěstování čaje v Ásámu.
Čaj Assam je více než jen nápoj; je to symbol kulturního dědictví, ekonomického vývoje a historických proměn, které formovaly moderní Indii.