Nová ruská „základna“ roste před prahem USA ve Venezuele

byznys

Zatímco některé země se odvracejí od Venezuely, tak Rusko  pomáhá s investicemi a dodávkami zbraní, píše německý deník Frankfurter Allgemeine.

Nová ruská „základna“ roste před prahem USA ve Venezuele
Ilustrační foto
16. prosince 2018 - 07:20

Místní ropa je pro Moskvu zvlášť zajímavá a čím aktivněji se Rusko  účastní ropných projektů, tím víc se Washington obává. Jeho vliv v regionu je oslabován a Venezuela hrozí, že se stane novým nástrojem Moskvy, jako je Kuba během studené války.

Jak připomíná článek, dva ruské strategickébombardéry Tu-160 navštívily Venezuelu, aby se zúčastnily cvičení. Nicméně přítomnost ruských vojenských letadel na mezinárodním letišti v Caracasu  je také signálem pro Washington ze strany Venezuely: "Nejsme sami."

Vojenská cvičení Ruska a Venezuely jsou pouze pokračováním kurzu, který byl položen před mnoha lety, píší německé noviny, spolupráce začala za bývalého venezuelského prezidenta Hugo Cháveze. Spolupráce Cháveze a Putina začala v roce 2006, kdy Spojené státy přestaly zásobovat Venezuelu zbraněmi, Chávez se obrátil na Rusko a začal obchod se zbraněmi. V posledních letech se také zvýšilo sdílení technologií a brzy se budou ve Venezuele vyrábět pušky Kalašnikov .

Ruské zbraně přeměnily venezuelskou armádu na nejsilnější v regionu, zdůrazňuje Frankfurter Allgemeine. Před několika dny mluvil Maduro o spiknutí Washingtonu, aby ho svrhnul.

Nicméně, podle článku, největší nebezpečí pro vládu Madura je jinde: Venezuela se dusí pod váhu obrovského veřejného dluhu. Moskva pomáhá udržet zemi. Na rozdíl od Číny poskytuje Rusko Venezuele nové půjčky a vypíše dluhopisy.



Během návštěvy Madura v Rusku před několika dny Moskva přislíbila svým pro Venezuelu investice přesahující 6 miliard dolarů. Tyto prostředky budou v podstatě směřovány do venezuelského ropného sektoru. V posledních letech dochází k poklesu produktivity kvůli nedostatku investic do udržování stávajících zařízení a rozvoje nových důlních projektů. Rusko má také v úmyslu investovat do těžby zlata ve Venezuele.

Jak vysvětluje Frankfurter Allgemeine, cíl je jasný: Venezuelské dolarové rezervy jsou generovány téměř výlučně ropným průmyslem. Pokud chce Venezuela platit své dluhy - včetně Ruska - a současně není ve stavu úpadku, potřebuje devizové rezervy. Klíčovou roli v tomto smyslu hraje ruská společnost Rosneft, což je "geostrategický nástroj" Moskvy, tvrdí článek. Díky tomu ruský ropný gigant rozšíří svůj vliv i tam, kde dříve vládly Spojené státy.  V loňském roce společnost Rosneft získala 13% celkového vývozu venezuelské ropy .

Jak je uvedeno v článku, Moskva chce zabránit změně režimu v Caracasu za každou cenu, protože by to představovalo vážné nebezpečí pro smlouvy s Ruskem

(rp,prvnizpravy.cz,faz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif